Сега четете
КС образува дело срещу решението за военна помощ за Украйна

КС образува дело срещу решението за военна помощ за Украйна

Конституционният съд образува дело срещу решението на Народното събрание да даде военна помощ на Украйна.

Делото е по искане на 50 депутати от БСП и Възраждане. Според левицата одобрените от Народното събрание текстове в решението противоречат на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което пише, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

Преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна президента Румен Радев да наложи вето на приетия законопроект, цитирайки неговата противоконституционност и позовавайки се на публични изяви на президента, в които той предупреждава, че изпращането на оръжия на Украйна ще вкара България във война.

Държавният глава обаче обнародва решението за военната помощ с аргумента, че „съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест – ветото е абсолютно безпредметно“. „Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. Тоест съдът няма за какво да се произнесе. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа и ревизира наложения от парламента договор с Украйна“, добави Румен Радев.

Възраждане и БСП обаче сезираха КС, който сега образува дело с предмет искане за „обявяване на противоконституционност на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, прието от Народното събрание на 03.11.2022 г. и на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, прието от Народното събрание на 09.12.2022 г.“

Вижте и

За докладчик по делото е определен конституционният съди Янаки Стоилов, който до преди време беше един от важните фигури в БСП, а преди няколко месеца беше служебен правосъден министър.

Сега КС първо трябва да се произнесе първо по допустимостта на искането и, ако го приеме, то тогава ще се произнесе и по същество.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре