Сега четете
ЕК напомни на Скопие, че ако не признае българите, остава извън ЕС

ЕК напомни на Скопие, че ако не признае българите, остава извън ЕС

Промените в конституцията за включване на гражданите, които се самоопределят като българи, остават суверенно решение на Северна Македония, но изпълнението им е необходимо за запазване на инерцията в преговорите, заяви посланикът на ЕС в РСМ Дейвид Гиър. Той добави, че това е решение, което не зависи от никой друг, освен от Северна Македония, предаде БГНЕС.

„За Северна Македония фокусът през 2023 г. трябва да бъде върху реформите. Реформи, които ще бъдат преди всичко по желание на гражданите и техните интереси. Пътят напред, скоростта на тези реформи и напредъкът към ЕС сега зависят от вас. Сега е моментът да надградите инерцията, която се случи през 2022 г. с началото на преговорите. Времето от сега до изборите през 2024 г. трябва да се използва именно за това, за да се прокарат онези така необходими реформи, които всички знаем какви са и какво трябва да се направи“, каза той пред Националния съвет за европейска интеграция в парламента, на който посланикът на Швеция в страната Ами Ларсон Джайн представи приоритетите на председателството на страната си на Съвета на ЕС.

Гиър подчерта, че 2023 г. ще бъде решаваща за ЕС, Западните Балкани и Северна Македония.

„От ключово и най-важно значение е върховенството на закона. Това беше особен акцент и тревога на гражданите през миналата година. ЕС, държавите-членки и други страни партньори са похарчили милиони в този сектор, така че е справедливо да се очакват известни резултати. Северна Македония се нуждае от професионален и независим съдебен сектор, включително прокуратурата. Хора, които действат почтено, без политически натиск или финансови стимули. Основен приоритет трябва да бъде борбата с организираната престъпност и корупцията. Тази борба трябва да има допълнителна енергия, защото ЕС ще следи отблизо развитието в тази част – в основата от първата до последната част на преговорния процес. Правителството със сигурност води този процес, но парламентът също е в основата“, посочи Гиър.

Вижте и

Европейският посланик отново подчерта, че пътят към членство в ЕС няма да е лесен.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре