Сега четете
Държавните договори за незаконно строителство са за над 1 млрд. лева

Държавните договори за незаконно строителство са за над 1 млрд. лева

Общата стойност на извършеното незаконно строителство на инфраструктурни обекти е 1,020 млрд. лева, съобщи на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Сред обектите са 4 и 5 лот на магистрала “Хемус”, пътни проекти за текущ и ремонт и поддръжка (ТРП), които представляват основен ремонт, ремонти на язовири.

За лот 4 на магистралата са извършени незаконни строително-монтажни работи (СМР) на 16,5 километра от общо 28,2 километра, а лот 5 – на 8,4 километра от общо 23,2 километра. За двата лота са платени от държава 212,1 млн. лева като аванси от държавата, напомни министър Шишков.

Незаконни СМР за ТРП на републиканската пътна мрежа са извършени по 95 участъка с обща дължина 287,8 км, сред които Чирпан – Стара Загора от АМ “Тракия”, Югово – Лъки. Общата стойност на възложените незаконни ремонти е 733,5 млн. лева.

От 71 проверени язовира за 42 са установени незаконни ремонтни дейности, за което са издадени 68 акта за установяване на административни нарушения, 20 наказателни постановления и 32 предупреждения, а стойността по договорите за строителство на тези 42 незаконни обекта е 75 млн. лева. Констатирано е и незаконно общинско строителство.

Министър Шишков посочи, че това е само част от установените мащаби на незаконното строителство в България. Той напомни, че МС предлага с промени в ЗУТ това незаконно строителство да се регламентира чрез търпимост, като предложението ще бъде обсъждано в ресорната комисия тази сряда. Не предлагаме амнистия, а процедура, по която да се повери това незаконно строителство дали отговаря на съответните норми, каза министърът. Той посочи, че може да се окаже, че има обекти, които не отговарят на нормите. Шишков изтъкна, че за водопровода за Перник няма документи, че е бил обект на авариен ремонт.

Вижте и

Бившият регионален министър и настоящ депутат Виолета Комитова посочи, че целта на промените за въвеждането на статута на търпимост е да може отново тези обекти да станат рентабилни и да се ползват, като допълни, че подобни незаконни строежи има във всички министерства.

По тази причина тя съобщи, че е предложила нов законопроект, който конкретно да се занимава с проблема, като към нормативния акт се предлага да се приложи поименен списък със строежите, за които този казус се отнася, който да бъде допълван до две години от обнародването на закона с обекти от други ведомства. Предлага се законопроектът да действа за пет години.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре