Сега четете
Атанас Пеканов: Намаляването на вредните емисии без затваряне на мощности е трудно изпълнимо

Атанас Пеканов: Намаляването на вредните емисии без затваряне на мощности е трудно изпълнимо

Намаляването на вредните емисии без затваряне на мощности е трудно изпълнимо в текущата среда, няма ясен механизъм, по който това да се случи, отбеляза в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той коментира ангажимента на страната ни за затваряне на въглищните централи.

„В България в момента – тази година и следващата, да се намалят емисиите ще е много трудно, защото реално въглищните централи в момента са на печалба. Освен че правят големи печалби, които се връщат в държавата, те допринасят и за енергийната сигурност в региона“, каза още служебният вицепремиер. Зелената сделка обаче продължава да бъде релевантна, добави той. Според него трябва да се търси междинна позиция. България трябва да търси по-реалистични ангажименти, посочи министърът.

Атанас Пеканов отбеляза още, че много работни места ще бъдат загубени, но те трябва да бъдат осигурени в нови индустрии, които да са устойчиви във времето. Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е дълъг процес, той ще блокира средствата от следващите траншове, нито една страна досега не го е направила, обясни Атанас Пеканов.

Вижте и

Той припомни, че Планът е публично достояние от април миналата година, когато е публикуван. „Ангажиментът, който влиза в сферата на декарбонизацията, е всяка година да се намаляват вредните емисии от въглищните централи с по 10%. Планът беше подписан от редовния кабинет на премиера Кирил Петков, това бяха най-трудните разговори с Европейската комисия, не можахме да се обединим около някакви споразумения с ЕК по линия на декарбонизацията. Те искаха ясни и точни ангажименти, ние нямаше как да поемем такива“, обясни Атанас Пеканов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре