Сега четете
Републиканецът Кевин Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове, за да бъде избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес

Републиканецът Кевин Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове, за да бъде избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес


Републиканецът Кевин Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове, за да бъде избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес. Вотът се състоя в ранните часове на деня след общо 14 неуспешни опита по-рано тази нощ и в предходните няколко дни, предадоха световните агенции.

Така се сложи край на един процес, белязан докрай от много силни напрежения в редиците на републиканците. След преговори групата на привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп, която парализираше избора на Маккарти, най-накрая отстъпи, като така се сложи край и на една невиждана от над 160 години насам криза в Конгреса.

Новият председател на Камарата на представителите Маккарти е конгресмен от Калифорния.

За Маккарти на 15-ия вот гласуваха 216 конгресмени, а за единствения му конкурент, демократа Хаким Джефирис от Демократическата партия гласуваха 212 души. Шестима конгресмени не подкрепиха нито един от двамата кандидати, показаха данните от гласуването, излъчено директно от американските телевизии.

Маккарти се очакваше да бъде избран още във вторник, когато бе първото заседание на обновения състав на Конгреса, излъчен на междинните избори през ноември. Но през почти цялата седмица сагата продължи, спъвана от групата на тръмпистите в Републиканската партия. Те обвиняваха Маккарти, че се прекланя пред интересите на администрацията на демократите. Накрая те оттеглиха опозицията си на кандидатурата на Маккарти, след като получиха големи гаранции, сред които и процедура, целяща улесняване на отстраняването на председателя на Камарата на представителите.

Маккарти сега заменя на председателския пост демократката Нанси Пелоси и излиза от този труден вот в отслабена позиция, а неговият мандат начело на Камарата на представителите се очертава доста труден предвид очерталите се разделения.

А в Камарата в идните месеци предстоят и интензивни дебати по няколко важни въпроса. Сред тях са преговорите за вдигането на тавана на американския дълг, финансирането на федералната държава , деблокирането на допълнителни помощи за Украйна.

Сега, когато контролират камарата, републиканците, обещават и да започнат поредица от разследвания срещу администрацията на Байдън, например за начина на управление на пандемията или за начина, по който американските военни се изтеглиха от Афганистан.

Но след вътрешнопартийните разделения, дали техните разследвания ще имат същия силен отзвук, питат анализатори. Тъй като не контролира и двете камари на Конгреса, Байдън не може сега да се надява да прокара значими законодателства. Но все пак Сенатът е в ръцете на демократите, което означава, че и републиканците не могат да се надяват да прокарат в Конгреса важни законодателства, въпреки крехката им преднина в Камарата на представителите. Дезорганизираното начало на работата на Камарата на представителите показва какви трудности ще имат републиканците да упражняват контрола върху нея.

По време на целия процес на избор на председател на долната камара Демократическата партия пък не спря да критикува контрола, който имат върху нея привържениците на Доналд Тръмп, които над две години след поражението му на президентските избори и две години след щурма на Конгреса, отказват да признаят, че той изгуби президентския пост.

Маратонският процес по избор на лидер на Камарата бе белязан и от любопитни моменти. Републиканец се появи в Конгреса да гласува с кучето си под ръка, двама демократи пък четяха заедно един вестник, за да убият времето на дългите заседания.

Вижте и

Без председател на Камарата новите депутати не можаха досега и да положат клетва и съответно да гласуват по законодателни текстове или да участват в заседанията на парламентарните комисии, или пък дори да получат достъп до класифицирани информации.

Смята, се че за щастливата развръзка може да е допринесъл и самият Доналд Тръмп. Ден преди гласуването той призова републиканците да престанат с публичните си разправии. Освен това по темата Тръмп е разговарял с републиканеца Байрън Доналдс от Флорида, член на групата на тръмпистите, сочен за алтернатива на Маккарти, но в крайна сметка решил да се откаже от надпреварата и подкрепил Маккарти.

След като стана ясно, че Кевин Маккарти е избран на 15-ото гласуване, президентът на САЩ Джо Байдън го поздрави и го призова да управлява по един отговорен начин.

„Готов съм да работят с републиканците, когато това е възможно и избирателите ясно показаха, че очакват републиканците също да са готови да работят с мен“, се казва в изявление на Байдън. „Време е да управляваме по един отговорен начин“, допълни той.

За първи път от 100 години насам председател на Камарата на представителите не бе избран на първия тур. А за първи път от 164 години се стигна до повече от 10 тура за избор на председател. През 1859 г. бяха нужни 44 вота, за да бъде избран ръководител на долната камара на Конгреса.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре