Сега четете
По-ниска цена на природния газ очаква през февруари изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева

По-ниска цена на природния газ очаква през февруари изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева

По-ниска цена на природния газ очаква през февруари изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Надяваме се, следейки индексите на газовите борси, през месец февруари „Булгаргаз“ да предложи по-ниска цена на природния газ. Анализите към днешна дата показват, че такова намаление ще има, но все пак цената се внася в средата на месец януари. Към днешна дата очакваме намаление на цената с по-голям процент, колкото беше увеличението за януари. Около 22-23%… Горе-долу със същия процент очакваме да бъде намалена цената на газа“, коментира тя пред „Нова телевизия“.

Тя коментира и опасенията, че Гърция и Турция може да прекратят споразуменията си с България, по повод последното – сключено между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“.

„И в двете държави, с които имаме договори – Гърция и Турция, предстоят избори тази година. Това са търговски договори, сключени между двете компании, т.е. ако една от двете страни иска да прекрати договора, си има съответните клаузи, срокове и т.н. Не очаквам да има сътресения“, заяви Златева. И допълни: „Булгаргаз“ е дружеството, което и досега ще продължи да закупува газа. Много неща прочетох как връщаме руския газ. Искам много ясно да заявя и да бъде разбираемо. Получаваме един дългосрочен достъп до терминалите за втечнен природен газ, до инфраструктурата. По същия начин, по който миналата година три танкера бяха разтоварени на пристанищата в Турция. Договорът не предвижда да купуваме газ от „Боташ“.

Вижте и

Шефът на „Булгаргаз“ увери, че са осигурени количествата газ, необходими на страната ни до края на 2023 г. Деница Златева заяви също така, че към момента от „Газпром“ няма предявен иск към „Булгаргаз“ за арбитраж. „Предприели сме необходимите действия, свързали сме се с авторитетни международни кантори, които имат опит в арбитражни дела. В процедура сме, договорът изтече на 31 декември. Нямаме комуникация в момента с руската страна. „Булгаргаз“ предприема всички необходими действия, за да защити интереса си в случай на предявяване на такъв иск“, обясни тя.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре