Сега четете
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следи строго контрола на храните по зимните курорти

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следи строго контрола на храните по зимните курорти

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) състави един акт, 11 предписания и насочи за унищожаване месо и месни продукти при проверките в началото на зимния туристически сезон. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

В периода от 12 до 31 декември 2022 г. инспекторите от отдели „Контрол на храните“ в областните дирекции в София-град, София-област, Благоевград и Смолян са извършили 276 извънредни проверки в курортите в тези области.

За констатираните при проверките несъответствия са издадени 11 предписания за несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване, непредоставяне на доказателства за взети проби и анализ на храни по самоконтрол. Съставен е един акт за установяване на административно нарушение за предлагане на храни с изтекъл срок на годност, възбранени и насочени за унищожаване са 9 кг и 300 грама месо и месни продукти, за които не са представени документи за произход и годност.

Проверките установиха, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Спазени са условията за съхранение, а храните са в срок на трайност и са етикетирани съгласно действащото законодателство. Засиленият контрол на БАБХ в зимните курорти ще продължи до 10 март 2023 г. включително.

Вижте и

По време на празниците Коледа и Нова година БАБХ извърши 1658 извънредни проверки, извън текущия контрол, на обекти за търговия на едро и дребно с храни, предприятия за производство, заведения за обществено хранене, пазари и борси. Празничните проверки обхванаха периода от 21 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. Заради установени несъответствия тогава са възбранени и насочени за унищожаване 122 кг храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност, без придружаващи документи или нерегламентирана търговия с храни в обекти без регистрация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре