Сега четете
Патриарх Неофит отслужи Великия богоявленски водосвет в деня на Кръщението Господне в храма-параклис „Св. великомъченица Марина“

Патриарх Неофит отслужи Великия богоявленски водосвет в деня на Кръщението Господне в храма-параклис „Св. великомъченица Марина“

На великия празник Богоявление Господне в храма-параклис „Св. великомъченица Марина“, в дворите на патриаршеския дом при Софийската света митрополия, бе отслужена празнична света литургия от протойерей Петър Славов в съслужение с протодякон Деян Коруноски, при молитвеното участие на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Светейшият патриарх отслужи Великия богоявленски водосвет и отправи своите отечески благопожелания за крепка вяра в Богочовека Христос и в следване на Неговите повели.

След великия водосвет бе възгласено многолетие за Негово Светейшество и за Светия синод, за благочестивия ни народ и за всички, които празнуват светлия празник на Христовото Кръщение.

Тази сутрин българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи патриаршеско послание в Деня на светото Богоявление на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, което БТА публикува. В него Негово Светейшество заяви: „Днес, когато пред нас се явява толкова много човешко несъвършенство, празникът на светото Богоявление идва, за да ни укрепи и да ни призове към дела на добротворство и деятелна любов, припомняйки ни Божията щедрост към нас и това, че ние, които сме кръстени в Христа, в Него сме и облечени (Гал. 3:27), а затова сме и призвани да Му бъдем свидетели и подражатели до свършека на света. Да скъпим времето и да не щадим сили, та във всеки ден от нашия живот да добавяме към онази съкровищница, която, по съвета Господен, си събираме не тук, в този скръбен и несъвършен наш свят, а на небесата – там, където „ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат“ (Мат. 6:20). Да бъдем достойни чеда на нашия Небесен Отец, истински Негови съработници и верни Господни приятели (Йоан 15:14-15)“.

Вижте и

„В деня на светото Богоявление, когато по установена традиция се извършва и Великият Богоявленски водосвет с поръсване на бойните знамена на славната ни армия, се обръщаме към нашите военнослужещи – с отеческо благословение и благопожелания за крепко здраве и сили в жертвеното и високоотговорно служение, на което са избрали да посветят живота си. В този ден с особено усърдие се молим и за всички онези православни воини, които са отдали живота си за свободата, независимостта и целостта на скъпата ни Родина – Всещедрият Бог да ги упокои и им дарува Своето вечно спасение. Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!“, отправи своя благослов българският патриарх Неофит.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре