Сега четете
Стотици се включиха и тази година в традиционното мъжко хоро във водите на река Тунджа в Калофер

Стотици се включиха и тази година в традиционното мъжко хоро във водите на река Тунджа в Калофер

Стотици се включиха и тази година в традиционното мъжко хоро във водите на река Тунджа в Калофер. Богоявленският кръст бе хвърлен в реката от отец Димитрий след тържествена света литургия, отслужена в църквата „Свети Архангел Михаил“. По традиция дървеното разпятие бе предадено на най-малкия участник в хорото – Теодор, на 1 г. и 9 м.

Калоферци влязоха в реката, облечени с народни носии. Те традиционно пеят при ритуала народната песен „Залюбила е Василка“. Начело на танца е гайдарският състав при Народно читалище „Христо Ботев“. Българският трибагреник и Самарското знаме се вееха в ръцете на участниците в обичая.

За ритуала на Йордановден в Калофер бяха дошли хора от цялата страна, като една част от тях също влязоха във водите на Тунджа. По правило гостите на града трябва да изчакат местните участници да извадят кръста и да излязат от реката.

Кметът на Калофер Румен Стоянов пожела мирна и благословена година, и упоритост. „Традицията със сигурност е вековна и винаги е съществувала, защото още дядо ми е казвал, че неговият дядо е влизал в реката. Може да не е била точно в този вид, но я е имало“, отбеляза Стоянов.

Вижте и

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре