Сега четете
Руската армия не изпълни заповедта на Путин за прекратяване на огъня

Руската армия не изпълни заповедта на Путин за прекратяване на огъня

Руската армия не изпълни заповедта на президента Владимир Путин и военния министър Сергей Шойгу за едностранно прекратяване на огъня в Украйна по повод православната Коледа от 12 часа на 6 януари до 24 часа на 7 януари. Артилерийски престрелки имаше по цялата линия на фронта. В 12:48 от Беларус излетяха два изтребителя и в цяла Украйна бе обявена въздушна тревога, тъй като обикновено следва изстрелване на ракети.

Въпреки всичко руското МО рапортува за прекратяване на огъня. Руските медии се опитват да представят продължаващите сражения като неизбежен отговор на стрелбата от украинска страна, но още преди настъпването на уречения час в руските социални мрежи се разрази буря от недоволство от решението на Путин. Прокремълските военни кореспонденти необичайно остро разкритикуваха идеята на президента, а ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин направо заяви, че няма да я изпълни.

„Коледното примирие, разбира се, е един вид красив политически жест. Традиционен. Но може трябва да спрем да хвърляме бисери пред свинете /препратка към Библията, бел.ред/? И без това няма да го оценят. Нашата страна – също. Просто защото всички искат възможно най-бързо приключване на специалната военна операция с довеждането й до някакъв логичен финал. И да се прави такъв жест, само за да се предизвика провокация от Украйна, за да се обвини публично – също е егати историята. Ще я обвинят. А те ще отвърнат, че Кремъл сам се е обстрелвал. И западните медии ще го напишат“, написа влиятелният военен канал Рибар.

Вижте и

„Това решение е направо безумие, носещо чисто декларативен характер. Трудно е да си представим, че това наистина ще се спазва от бойците и особено от украинската армия, която изобщо не се нуждае от подобни трикове. В най-добрия случай това решение няма да доведе до нищо, а само ще даде повод за присмех. В най-лошия случай противникът само ще увеличи огневата си сила на фона на бездействието на нашите войски“, недоволства „Военен осведомител“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре