Сега четете
Какво е възнаграждението за 1 час труд с новата минимална заплата

Какво е възнаграждението за 1 час труд с новата минимална заплата

Минималната работна заплата от 1 януари 2023 година се повиши в размер на 780 лева.

Разбира се от този скок на минималното заплащаненедоволни останаха точно работещите на минимална ставка, защото в числово изражение трудовото им възнаграждение се променя със 70 лева на база предходните 710 лв.

Ако се задълбочим допълнително в числата, ще открием, че ако разделим това увеличение на броя на дните на месеците, то сметките показват, че реалното увеличение на възнаграждението е 2.25 лв. на ден.

Всички знаем за увеличението на цените при по-голямата част от стоките и услугите, които ежедневно потребяваме, като е повече от ясно, че увеличение на дневна база от 2.25 лв. е крайно недостатъчно за посрещане на нуждите ни. Ето защо очакванията на хората са за много по-сериозно увеличение, което да подкрепи техните доходи точно в момент, в който 20-те основни стоки и услуги в потребителската кошница, са поскъпнали с 50%, а някои от тях дори и с над 100 процента.

В България все по-популярно е работещите да се интересуват от това какъв размер ще бъде заплащането им, ако то се изчислява не на месечна основа, а за час отработено време.

Вижте и

Причините за това са много, но имайки предвид възможностите на пазара на труда и възможността на много от работещите да полагат труд на повече от едно място, то основната причина е, че при първоначално уговаряне на работна заплата работникът или служителят иска да си направи сметка на кое работно място да отдели повече от своето време и в каква посока да развива и надгражда своите умения.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре