Сега четете
Предлагат Пловдивския панаир да стане паметник на културата

Предлагат Пловдивския панаир да стане паметник на културата

Част от партиите в парламента излязоха със свои позиции по повод казуса с Пловдивския панаир, отправиха се и призиви да бъде обявен за паметник на културата, за да се опази.

Липса на кворум на 3 януари попречи да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив за бъдещето на Международен панаир-Пловдив. На заседанието бе предвидено да се преразгледа решението как да гласува представителят на община Пловдив на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството „Пълдин Туринвест“, насрочено за 9 януари. Основна точка е увеличаване на капитала на дружеството чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на сто от Панаира. След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79,36 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20,64 на сто.

От „Демократична България“ (ДБ) заявиха, че Министерството на културата може да вземе отношение по казуса с Международния панаир. Депутатът Йордан Иванов обяви на брифинг в Народното събрание, че заедно с председателя на парламентарната група Христо Иванов са депозирали писмо до министъра на културата, с което настояват министерството да предприеме действия да обяви Международен панаир-Пловдив за „паметник на културата – групов от местно значение“.

„Това е практическо действие, което ще прегради възможността за събаряне на палатите за започване на мащабно строителство на 350 дка почти централна градска част, непосредствено до реката“, каза Йордан Иванов.

Той твърди, че държавата, в лицето на централната власт, има способ да запази Международен панаир. Йордан Иванов каза още, че ще има среща с министъра на културата Велислав Минеков.

Председателят на групата на ДБ в Общинския съвет в Пловдив Веселина Александрова разказа, че над 50% от Международния панаир-Пловдив се предвижда да бъде за Георги Гергов. Тя твърди, че той разглежда Панаир като строителна площадка.

Вижте и

От ДБ виждат взаимодействие между ГЕРБ и Георги Гергов. Посочиха, че бизнесменът е почетен консул на Русия в Пловдив у нас.

„От БСП сме категорично против Пловдивският панаир да бъде частна собственост“. Това заяви депутатът Иван Петков на брифинг в парламента. Според него панаирът е национално богатство и затова от трибуната на Народното събрание преди месец са сигнализирали обществеността, че общинските съветници на ГЕРБ са готови да го продадат.

Още преди три месеца градската организация на БСП в Пловдив със свое решение, което беше изпратено до общинските съветници и медиите, сме се разграничили от хората, които влязоха в Общинския съвет от листата на „БСП за България“, посочи Петков. По думите му това са лица, „изцяло контролирани от Георги Гергов“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре