Сега четете
Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа

Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа

Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа, част от тях са антибиотиците. Това заяви пред БНР Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
По думите му за деца липсват най-много суспензии – 23, което е притеснителното, защото са твърде много.
Сезонът сега започва и най-вероятно проблемът ще се задълбочи, предупреди той в интервю за предаването “Преди всички”.
Костов подчерта, че липсите са започнали още от началото на декември. В момента в много случаи не може да се даде и заместващ антибиотик, но там, където е възможно, се прави, каза той.
По думите му не износът е причината за проблема с антибиотиците, а увеличеното търсене. Той посочи, че търсенето този декември е било двойно повече спрямо същия месец на миналата година.
Според него дистрибуторите не са предвидили двойно повече количества в плановете си, а вече е късно да се правят догодови за нови доставки, защото такива биха пристигнали след 6-8 месеца.
Николай Костов смята, че решението е единствено в допълнителен внос.
Министърът е запознат с проблемите с лекарствата и е ангажиран, посочи той и припомни, че в последните дни са дошли 4 от сериозно липсващите лекарства.
Вентолин и Пулмикорт се появиха за малко и пак изчезнаха – там проблемът е голям и количествата веднага се изкупиха, каза Костов. Той уточни, че няма липсващи имуностимуланти и витамини.
По думите му проблемите в Европа са сходни. Той посочи, че във Франция има голям проблем с парацетамола. Според него решението е производството в Европа да се завиши.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре