Сега четете
Георги Свиленски: Третият мандат е спасителният – с него партиите трябва да сглобят правителство

Георги Свиленски: Третият мандат е спасителният – с него партиите трябва да сглобят правителство

Час по-скоро президентът да връчи третия мандат, призова социалистът

„Още от сформирането на 48-ия парламент стана ясно, че и най-голямата парламентарна група има само 67 народни представители. Втората има 53. Това не се е случвало последните 30 години и то не дава устойчивост и стабилност на което и да е Народно събрание. Стана ясно, че тези партии не могат нито да проведат консултации, нито разговорите, за да намерят необходимото мнозинство за подкрепа на правителство, било то с първия или с втория мандат.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БТВ.

„Затова още на следващия ден след изборите всички насочиха погледите към третия мандат. Защото той е антикризисният, той е спасителният – това е мандатът, даден на всички партии да се опитат да сглобят правителство, което да работи в полза на България“, каза още социалистът в предаването “Лице в лице“.

Свиленски обясни, че когато ти дават проучвателен мандат за съставяне на правителство, първото, което трябва да бъде направено, е да търсиш мнозинство, а не да поставяш червени линии. „На ПП им е пределно ясно, че БСП няма как да подкрепи декларация, в която съществува продължаването на военна помощ за Украйна. Знаят нашата позиция по темата, ние сезирахме и Конституционния съд и чакаме решение, че това действие е противоконституционно. Те съвсем целенасочено го залагат като приоритет“, категоричен е той и попита как може и Изборният кодекс да бъде залог за съставянето на правителство.

„Стана ясно, че те няма как да намерят тази подкрепа. Желанието им да правят кабинет със 70 народни представители – това е по-малко от 1/3 от българския парламент, няма как да се случи. Днес и на председателския съвет стана ясно, че тази декларация няма как да получи подкрепа“, посочи депутатът от БСП.

По думите на Свиленски носителите на първите два мандата са представяли пред обществото някакви действия на загриженост. „На практика едните представиха готов кабинет без никакво обсъждане, а другите декларация, за която предварително знаеха, че няма да получат подкрепа.“

„Лошото е, че загубихме три месеца“, заяви Георги Свиленски и продължи: „Президентът Радев три месеца губи времето на българските граждани и на българския парламент. Никой не му е искал това време. Не може заради метеорологичните условия да се нарушава Конституцията, тя ясно е разписала сроковете – в рамките на седем дни първата сила трябва да върне мандата и в следващата алинея пише, че в същия срок трябва да бъде връчен следващият“, обясни социалистът.

Според Свиленски по този начин се създава лош прецедент, при който напред във времето президенти могат да държат връчването на мандати с години, за да управляват техните министри. „И да ги питате защо няма вертолети, защо няма детска болница, защо няма лекарства, защо днес се запали локомотив, защо днес полицай беше заловен да превозва бежанци. Всички тези въпроси се задават, но няма кой да отговори, защото тези хора не носят отговорност, те не са се явявали на избори. Затова казваме, че трябва да има парламент и излъчено от него правителство, което да подлежи на контрол. Иначе хаосът и кризите ще ни засипват“, категоричен е той.

По думите на социалиста подобно забавяне на мандатите би имало смисъл, ако служебният кабинет беше внесъл бюджет на държавата. „Те не го направиха, започнахме годината със същия бюджет – без повишени заплати, без повишени доходи, без помощ за бизнеса, без помощ за икономиката, без 25 ст. за литър гориво. Всичко това е благодарение на служебното правителство и на липсата на бюджет“, обясни депутатът от левицата.

Вижте и

Свиленски призова час по-скоро, когато бъде върнат вторият мандат, да бъде връчен третият. „На когото реши президентът, това е негово право, но без да бави топката. България има нужда от парламент, който да приеме бюджет на държавата. Нямаме помощи за деца, няма намалени данъци за младежи до 26 г., пенсиите ще бъдат изплатени след 9-ти, 10-ти, хората се притесняват и някой трябва да ги успокои“, заяви той и допълни проблемите с битовата престъпност.

Свиленски припомни решението на БСП, че няма да подкрепят третия мандат, ако той бъде връчен на ДПС или “Възраждане“. „Да напомня, че ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ свалиха легитимно правителство и сега не могат да съставят такова.“

На финала социалистът заяви: „Какво мнозинство ще се сформира зависи на кого ще бъде връчен третият мандат и след това как ще бъде реализиран. Дали ще се изсипят на масата пет непреодолими препятствия или ще се тръгне на диалог, на разум, на приоритети“, заключи Свиленски.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре