Сега четете
Ангажиментът за въглищните централи да бъде отсрочен във времето и преразгледан, заяви Гълъб Донев

Ангажиментът за въглищните централи да бъде отсрочен във времето и преразгледан, заяви Гълъб Донев

Ще настояваме ангажиментът, поет от предходното правителство за въглищните централи, да бъде отсрочен във времето и преразгледан, заяви на брифинг в Калофер служебният премиер Гълъб Донев.

Както са заложени параметрите в Плана за възстановяване и устойчивост, не е добре за нас, тъй като правителството, което управляваше до 2 август 2022 г., беше поело ангажимент за намаляване с 40% на въглеродните емисии, отбеляза Гълъб Донев. Той уточни, че това означава затваряне на конкретни електроенергийни мощности, които работят с въглища, без това да е записано така в плана. Ако бъдат затворени, това ще нанесе огромна щета върху българската икономика, коментира служебният премиер.

„И на само в икономиката – изразявайки се във финансов резултат, но и за сигурността на енергийната система на България и региона. Българската енергийна система е изградена като уникална, тъй като балансира всички мощности на съседните държави“, посочи още Гълъб Донев.

„Ние сме в постоянен контакт с различните служби на Европейската комисия за това, което предишното правителство е заложило в плана и през различните инструменти имаме възможност да предоговорим, ако това се възприеме от Комисията“, каза още министър-председателят.

Той отбеляза, че планът, както е подписан, задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии. „За нас не е приемливо, ще настояваме този поет ангажимент от предходното правителство да бъде отсрочен във времето и преразгледан, да бъде приета друга отправна година, по която да се сравняват въглеродните емисии, така че служебното правителство има своята отговорност пред българската икономика“, коментира премиерът.

Вижте и

Донев обяви, че служебното правителство ще внесе електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на електроенергийния сектор в България в близките няколко години.

„Предвижда се залагането на нови ядрени мощности, тъй като видяхме, че електропотреблението не намалява. На България и съседните държави трябват много повече електроенергийни мощности. В стратегията, която ще предложим, ще бъдат заложени всички възможни източници – включително и зелената енергия, възобновяеми източници и ядрена енергетика“, каза Гълъб Донев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре