Сега четете
Чакаме до септември за медицински хеликоптер

Чакаме до септември за медицински хеликоптер

България ще има медицински хеликоптер до края на септември, обеща служебният здравен министър Асен Меджидиев. „В момента подготвяме документите за нова процедура, която да стартира през февруари“, уточни той в интервю за Би Ти Ви.

Според него все още нямаме вертолет за спешна помощ, тъй като закритото вече държавно дружество „България Хели Мед Сървиз“ е провалило обществената поръчка. Проблемът бил в заложените в параметри и прогнозна цена. „Две обществени поръчки се провалиха. Не, че е нагласена поръчката, а е ниска експертизата на хората, които са изготвили документите за обществена поръчка“, каза още здравният министър.

„Сега“ припомня, че чаканата години поръчка на шест санитарни превозни средства за транспорт по въздух беше прекратена на 23 ноември. Причината за прекратяването на поръчката е, че за нея се е явил само един кандидат, който дава по-висока цена от определената от българското правителство максимална стойност за шестте хеликоптера – 102 589 827,80 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти изтече в края на септември.

Вижте и

Единственият явил се кандидат на конкурса е италианската компания Leonardo S.p.A. Нейната оферта отговаря на техническите изисквания на българската страна. Ценовото предложение на италианците обаче е 123 363 956 лв. без ДДС, което надхвърля максималния финансов ресурс, определен от нашето правителство. Единичната цена на един хеликоптер, според офертата на „Леонардо“, надвишава с 3 303 080, 29 лв. максимално допустимата сума, определена на 16,5 млн. лв. С този мотив кандидатът е отстранен, и понеже е единствен – поръчката се прекратява.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре