Сега четете
Украйна търси спасение за енергетиката си във ВЕИ централи

Украйна търси спасение за енергетиката си във ВЕИ централи

Правителството на Украйна планира да ускори прехода на страната към чиста и зелена енергия в усилията си да укрепи националната енергийна мрежа срещу руски атаки, заяви днес премиерът на страната Денис Шмигал.

Украйна, която беше нападната от руските сили миналия февруари, е изправена пред енергиен недостиг и спирания на електроенергията след руски ракетни и безпилотни удари, които според украински официални лица са повредили около 40 на сто от националната енергийна инфраструктура.

„Плановете за декарбонизация на енергията и зелената трансформация остават актуални. Войната направи тези предизвикателства още по-спешни“, каза Шмигал на заседание на правителството.

„Ще използваме по-активно потенциала на възобновяемата енергия – слънчева, вятърна, генериране на водород, водородни технологии. Руските атаки ни тласкат към фундаментална реформа – изграждане на децентрализирана енергийна система. Тя ще бъде по-малко уязвима от вражески атаки.“ Шмигал каза, че създаването на условия за изграждане на мини-електростанции и малки производствени мощности ще бъде приоритет тази година.

Правителството е съсредоточено и върху отстраняването на щетите и укрепването на сигурността на енергийните съоръжения, особено в атомните централи, каза още той.

Вижте и

Експерти от индустрията казват, че украинските слънчеви централи отбелязват спад на производството на електроенергия през зимата и че секторът на чистата енергия е претърпял значителни разрушения по време на 10-те месеца на война.

Министърът на енергетиката Герман Галушченко каза през октомври, че до около 50% от съоръженията за слънчева енергия в Украйна и около 90% от вятърните паркове не работят, защото са били повредени по време на войната или са били окупирани от руските сили.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре