Сега четете
Румънски евродепутат: Страната ни няма никакъв шанс да влезе в Шенген през 2023 г.

Румънски евродепутат: Страната ни няма никакъв шанс да влезе в Шенген през 2023 г.

Румъния няма никакъв шанс да влезе в Шенген през 2023 г., заяви в интервю за Радио Франс интернасионал (RFI) лидерът на румънската партия „Народно движение“ (PMP) и депутат в Европейския парламент Еуджен Томак. По думите му правителството в Букурещ трябва да обмисли да сезира Съда на Европейския съюз.

„Абсолютно съм убеден, че през 2023 г. нямаме шанс. В програмата на шведското председателство никъде не е залегнало разширяването на Шенген като приоритет. А след Швеция председателството поема Испания, където през декември предстоят избори. Не виждам как правителство, което навлиза в предизборна кампания, ще сложи като приоритет в дневния си ред разширяването на Шенген. Знаем и, че както Испания, така и Италия са силно критикувани за начина, по който управляват южната граница на ЕС. 2024 пък е годината на европейски парламентарни избори. Шенген отново няма да бъде тема в дневния ред на страните членки, защото популистите автоматично ще кажат, че ако Шенгенското пространство се разшири, пак ще дойдат повече мигранти. Именно поради тази причина смятам, че най-реалистичният срок е поне две години“, коментира евродепутатът.

Според Еуджен Томак Европейската комисия е тази, която определя дали дадена държава отговаря на критериите на шенгенското законодателство и дали трябва да се присъедини, а не Съветът на Европейския съюз.

Вижте и

„Имам сериозни резерви относно коректността на оценките на Виена и затова трябва да използваме всички инструменти, които ЕС предлага, за да постигнем справедливост“, допълва румънският евродепутат.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре