Сега четете
Пенсия ще се получава и с по-малко от 15 г. стаж

Пенсия ще се получава и с по-малко от 15 г. стаж

След няколко неуспешни опита Народното събрание прие на първо четене едно старо искане на ДПС за промяна в Кодекса за социално осигуряване, с което казармата и годините на политическа репресия ще се признават за действителен стаж за пенсия. Това на практика означава, че у нас пенсия за осигурителен стаж и възраст ще може да се получава и при по-малко от 15 г. изработен стаж – нещо, което досега беше минималното изискване.

Промяната засяга специфичен случай на пенсиониране, който обаче заради особеностите на прехода се ползва по принуда от все повече хора – изчакване до 67-годишна възраст (условието за мъжете и жените за 2023 г.) за пенсиониране поради непълен стаж. Условието за този начин на пенсиониране е човек да има минимум 15 години действителен стаж. За разлика от този случай, при обичайния ред се ползва осигурителен стаж, в който влизат периодите на казармата и престоя в лагери и затвори на репресираните.

В социалната комисия това предложение бе отхвърлено като нещо, променящо принципите на осигурителната система. Днес се озова като първа точка в дневния ред на заседанието по искане на ДПС, които го приеха и за знак по повод рождения ден на движението. Дебатите бързо зарязаха социалните аргументи и набраха скорост с политически речи. Темата прие такъв емоционален заряд, че накрая и малцината, изказващи принципни възражения, се отказаха от тях. От няколко партии изтъкнаха, че за логика в осигурителната система е късно да се говори, тъй като тя вече е „единствената в света, която над 50% зависи от данъци“ (по думите на Йордан Цонев, ДПС).

Вижте и

„Какво целим? 2000 души български граждани, които не могат да придобият право на пенсия по общия ред, да се пенсионират. Средната пенсия, която ще получат е 314,50 лв. Нужни са 7-8 млн. лв. на година“, обясни Севим Али от ДПС при представянето на законопроекта. Извън това заварено положение обаче от включването на казармата при изчисляването на действителен стаж ще спечелят и мъжете, които нямат достатъчно стаж да се пенсионират по общия ред.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре