Сега четете
Меси бе обявен за №1 в света за 2022 година

Меси бе обявен за №1 в света за 2022 година

Лионел Меси получи поредното голямо признание за представянето си на Мондиал 2022, след като бе обявен за най-добър футболист в света за миналата година от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS).

35-годишният аржентинец спечели най-вече заради вдъхновяващото си лидерско представяне на шампионата на планетата в Катар, което помогна на тима му да спечели титлата. През 2022 г. Меси също така стана шампион на Франция с „Пари Сен Жермен“.

Изявите му на Мондиала обаче са дотолкова определящи за крайното класиране, че Лионел Меси събра малко над три пъти повече точки от всички следващи в подреждането взети заедно! Първото му място бе осигурено с 275 т. Следващият в подреждането е французинът Килиан Мбапе (35 т.), а трети с 30 т. е сънародникът му Карим Бензема, който през октомври беше обявен за носител на „Златната топка“ за 2022 г. (б.ред. – там Лионел Меси, който иначе е седемкратен победител, дори не бе номиниран, за пръв път от 2005 г. насам). В класацията на IFFHS за най-добър футболист в света за 2022 г. има още само двама номинирани – хърватинът Лука Модрич („Реал“) – 15 т. и норвежецът Ерлинг Холанд („Борусия“, Д/“Манчестър С“) – 5 т.

Вижте и

Интересното е, че Лионел Меси печели признанието за най-добър футболист в света едва за втори път в кариерата си след 2009 г. Класацията на IFFHS е създадена през 1988 г. и е спечелена в първите две години от Марко ван Бастен, след което победител през 1990 г. става Лотар Матеус. След това ФИФА издейства наградата да се връчва от името на световната футболна асоциация. Това положение остава до 2020 г., когато IFFHS отново си връща правото да определя победителя. През същата година, както и през 2021 г. първото място се печели от полския голмайстор Роберт Левандовски.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре