Сега четете
За първи път арменците в София посрещат Коледа в нов храм

За първи път арменците в София посрещат Коледа в нов храм

За първи път от десетилетия насам арменците в София посрещат Рождество Христово в своя новопостроен храм в столицата. Църковната служба за Бъдни вечер ще се състои на 5 януари (четвъртък) от 17:00 часа в арменската църква „Света Богородица“ на ул. „Лайош Кошут“ 6. Това съобщиха от Църковното настоятелство на арменската общност в София.

 

Както повелява традицията на Арменската апостолическа църква, в навечерието на Рождество свещеникът освещава нарове, които след края на службата се раздават на вярващите. От векове нарът е символ на арменския народ и се свързва с живота, плодородието и щастието.

 

Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници, който се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа – на 6 януари. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. Предпразничната литургия по повод Рождество Христово ще отслужи протойерей Кусан Хадавян.

 

Вижте и

Освен нова, арменската църква е и единственият храм на арменците в София. Той отвори врати през юни 2022 г. след повече от 30 години усилия на общността да събере средства и да реализира проекта за градежа.

 

Армения е първата страна, която приема християнството за своя официална религия по времето на Св. Григорий Просветител още през 301 г. Божието слово достига арменските земи от учениците на Христос – Св. Тадей и Св. Вартоломей, които разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. Това е и причината арменската църква да се нарича Апостолическа православна църква.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре