Сега четете
Депутатите се връщат на работа след празниците

Депутатите се връщат на работа след празниците

Депутатите се връщат на работа след коледните и новогодишните празници. Заседанието на парламента започва в 9:00 часа, като в началото народните представителите ще гласуват програмата си за седмицата.

В края на миналата година депутатите решиха да съкратят ваканцията си и да почиват до 2 януари включително, а не както е по парламентарния правилник – до 10 януари.

Днес е първата сряда от месеца и парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се разглеждат по същество. От ДПС предлагат Народното събрание да разгледа на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

По предложение на „Възраждане“ в проектопрограмата е включено проекторешение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост.

От „БСП за България“ предлагат депутатите да разгледат на второ четене измененията в Кодекса на труда, свързани с начина на определяне на минималната работна заплата. От „Демократична България“ искат парламентът да обсъди на първо четене внесените от тях изменения в Гражданския процесуален кодекс.

Проектопрограмата за седмицата предвижда още депутатите да разгледат промени в постоянни комисии. В нея е и първото четене на промени в Закона за лечебните заведения, както и второто четене на изменения в Закона за устройство на територията, в Закона за специалните разузнавателни средства и в Закона за кадастъра и имотния регистър.

Първа точка в четвъртък се предлага да бъде Законопроектът за ратифициране на Споразумението за финансов принос между Република България и Европейския съюз по отношение на Раздел „Държава членка“ по програма InvestEU. След това депутатите ще обсъдят ратификация на Спогодбата за въздушни съобщения между правителствата на България и на Саудитска Арабия.

Вижте и

Трета точка в предложения дневен ред за четвъртък е докладът за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството на Кирил Петков, и проект на решение по доклада.

В проектопрограмата е и доклад за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет през 2021 година. Предлага се депутатите да разгледат и доклада за дейността на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за настоящия отоплителен сезон.

В петък, като първи за месеца, е предвиден блицконтрол от 9:00 часа, на който, според парламентарния правилник,  министър-председателят и заместниците му отговарят на актуални устни въпроси, отправени от народни представители на самото заседание. След това от 11:00 часа е насрочен и редовен парламентарен контрол.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре