Отбелязваме 100-годишнината на Въло Радев един от знаковите кинорежисьори на българското кино

Национален филмов център обявява месец януари за месец на българското кино.

Повод за това е не само 13-ти януари – датата, приета официално за Ден на българското кино, но и отбелязването на 100 години от рождението на Въло Радев, както и премиери на дълго чакани български филми и една копродукция.

На 1 януари е роден Въло Радев – един от знаковите кинорежисьори на българското кино, създател на емблематичните филми – „Осъдени души“, „Крадецът на праскови“, “ Цар и генерал“, „Адаптация“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, заснел като оператор „Тютюн“ реж. Н. Корабов. Оператор, сценарист и режисьор, чиито филми събират в киносалоните милиони зрители, а Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк съхранява в „Златния каталог“ филма му „Крадецът на праскови“ – останал ненадминат като работа с камерата и актьорите, филм в който блести ярко и звездата на незабравимата Невена Коканова.

100-годишнината на Въло Радев ще отбележим на 9-ти януари във Филмотечно кино „Одеон“ със специална прожекция на филмовата версия на „Адаптация“ в присъствието на актьорите от филма: Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както и композитора на филма Митко Щерев и Васил Найденов – изпълнител на едноименната песен.С програма от избрани филми на Въло Радев ще се включи и БНТ – медиен партньор на месеца на българското кино.

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре