Сега четете
Министерството на енергетиката: Газ за 2023 има

Министерството на енергетиката: Газ за 2023 има

Газът за 2023 година е осигурен, очакванията са за стабилизиране на цените през зимните месеци, които предстоят, заяви в сутрешния блок на БНТ заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков.

По думите му по-топлата зима означава по-малко използвано количество газ от газохранилището в Чирен.

„Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ, а една трета – от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече“, уточни Еленко Божков.

В Министерския съвет днес ще бъде подписано споразумение между „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“. Според  Божков това споразумение ще даде достъп на България до основната част от терминалите в Турция. То се сключва за срок от 13 години.

Заместник-министърът на енергетиката добави, че по последни данни „Булгаргаз“ регистрира значителен приход последните месеци, с печалба над 7 милиона.

Вижте и

„Сделката означава диверсификация и смяна на горивото за Пети блок, която отдавна се изисква“, каза още Еленко Божков и подчерта, че този преход не означава промяна нагоре в цената на тока, който ще произвежда АЕЦ.

Божков поясни още, че според дефиницията за енергийно беден 35% процента от населението трябва да бъде обявено за такова и да получава помощи, като се очаква този ресурс да се търси от средствата във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре