Сега четете
Електрохолд: Най-много ток крадат ресторанти, хотели и супермаркети

Електрохолд: Най-много ток крадат ресторанти, хотели и супермаркети

Кражбите на ток през 2022 г. са повече от потреблението на град като Перник за два месеца, съобщиха за БТА от пресцентъра на “Електрохолд”. От януари до 20 декември дотаксуваната електроенергия е в размер на над 22 млн. киловатчаса.

Общо 86 процента от незаконното потребление се извършва от домакинства, а 14 на сто – от стопански клиенти, но въпреки това количеството на открадната електроенергия на двете групи е почти равно заради по-голямата консумация на бизнеса.

Един от последните големи случаи на нерегламентирано използване е от 13 декември 2022 г., когато екипи на компанията са открили поредна манипулация на електромер на хотел в близост до Рилския манастир. Проверката е била осъществена съвместно със служители на МВР.

Друг скорошен случай на нерегламентирана употреба е в сервиз на голяма верига за бяла техника в София. В сградата е открито голямо перално помещение, което се е захранвало от нелегално изграден трафопост в подземните етажи. Дотаксуваната електроенергия е 1,4 млн. киловатчаса.

Вижте и

Анализите на ЕРМ Запад показват, че най-голямо незаконно потребление е регистрирано в ресторанти и заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), бизнес офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19). Общо за 2022 г. дружеството е установило кражби от 445 стопански обекти, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия.

През последните години набира популярност нерегламентираното използване на електрическа енергия за отглеждане на растения с марихуана и добив на криптовалути. Тези дейности са високо енергоемки и дружеството търпи огромни загуби.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре