Сега четете
Бойко Борисов: Проекторешение за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ да внесе парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Бойко Борисов: Проекторешение за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ да внесе парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Проекторешение за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ да внесе парламентарната група на ГЕРБ-СДС. За това настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с парламентарната група в централата на партията, излъчвана на живо във фейсбук профила на Борисов.

Борисов поздрави депутатите за внесените от ГЕРБ-СДС предложения за диверсификацията на доставките на ядрено гориво.  В момента и за пети и шести реактор е диверсифицирано напълно ядреното гориво, отбеляза той.

В момента Делян Добрев, Теменужка Петков, Жечо Станков ще ви предложат още утре да внесете проекторешение  за седми и осми реактор – нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“, за да може, когато излязат след години пети и шести реактор, да имаме готовност веднага да си заместим мощността. Това трябва още утре да го направим, посочи Борисов.

Той настоя да бъде внесено и предложение за Маришкия басейн. По думите му „Продължаваме Промяната“ (ПП) е обезглавила българската енергетика. Малкограмотен енергетик никога не би се съгласил на подобно решение – да си обезглави 60 процента от производството на ток. А ние сме най-големият нетен износител в момента, сиреч да се лиши българинът от реалните приходи, които има, коментира Борисов. Той апелира депутатите на ГЕРБ-СДС да заемат лидерски позиции по този въпрос, така че да стане ясно кой е дал съгласието си с приемането на Плана за възстановяване и устойчивост да бъде закрит Маришкият басейн.  Борисов поиска да се задължи правителство да не допусне тази катастрофа.

Използвайте времето сега, за да откъснем България от всякаква зависимост и да ѝ дадем тласък през следващите месеци, за да може служебните правителства да свършат тази работа. Днес действително те свършиха добра работа, коментира Борисов. По същия начин не може да им се отрече, че и бързо завършиха интерконектора с Гърция, дайте им фронт, за да може през това време държавата да навакса изгубеното през тези две години, но се поинтересувайте кой е подписал да затворим Маришкия басейн, българите трябва да му знаят името му, настоя лидерът на ГЕРБ.

Той коментира и предложеното от „Продължаваме Промяната“  проекторешение за обединение на парламентарно представените сили около четири национални цели. Борисов посочи, че самият начин, по който този документ се предлага, е несериозен и допълни, че той е обречен на неуспех по начина, по който се предлага. Още повече, че ние не знаем кои са хората, които ще го изпълняват, коментира лидерът на ГЕРБ.

Вижте и

Според него най-елементарният пример са цените на горивата – при ПП дизелът е бил 3,47 лв., а към днешна дата е с 0,58 лв. по-евтин, а бензинът е бил 3,33 лв., а сега е с 0,84 лв. по-евтин. Докато е Партията на промяната, от джоба на българина, който си зарежда автомобила, изтича близо лев. Всичко това е отивало в нечии джобове. В размер на над пет милиарда лева, коментира Борисов.

Той бе категоричен, че с визията, която от ГЕРБ-СДС са имали за диверсификация на страната, са я подготвили, за да може днес да се подпише подобен документ. Борисов визира днешното споразумение между „Булгаргаз“ и „Боташ“ за достъп до газопреносната мрежа на Турция. Сиреч, не сме пили шербет, а сме вършили много работа, каза Борисов и отбеляза, че по време на неговите правителства са били подменени всички компресорни станции с най-добрите американски такива,  вследствие на което те са станали реверсивни.

Днешният ден наистина е исторически, но тази история има своето начало и това начало не тръгва от вчера или от днес, това начало тръгва от правителствата на Борисов, когато ние заложихме много ясни приоритети в областта на енергетиката, един от които беше диверсификацията на доставките на природен газ за България, каза Теменужка Петкова. За да стане възможен днешният ден, още през 2016 г. ние кандидатствахме и в рамките на ЕК този проект за модернизация и рехабилитация на газопровода между България и Турция беше обявен за проект от общ икономически интерес в ЕС, добави тя.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре