Сега четете
Държавният производител на млечни продукти планира разрастване на пазара

Държавният производител на млечни продукти планира разрастване на пазара

Не по-малко от 5 милиона лева ще бъдат вложени в развитието на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД за следващата година, предвижда инвестиционната програма на компанията, каза в интервю за БТА Николай Маринов – изпълнителен директор на дружеството, с принципал икономическото министерство. Маринов е на този пост от началото на декември миналата година.

 

Той бе потърсен във връзка с предстоящото тази година честване на 50 години от сключването на лицензионен договор между ДСО „Млечна промишленост“(наследена от „Ел Би Булгарикум“) за производство на българско кисело мляко с японската компания „Мейджи“.

 

За тази година „Ел Би Булгарикум“ може да назначи поне десет души основно в производствените си бази, а при реализирането на инвестиционната програма борят им може да достигне и до 20. Необходими са и кадри в научния център на компанията, каза Николай Маринов.

 

Заплатите в дружеството са увеличени с 25 на сто през ноември 2022 г., за 2023 г. също се планира ръст от не по-малко от 10 на сто, а при по-добри икономически резултати и повече.

 

С последното увеличение на заплатите, средното възнаграждение на заетите в производствената част на дружеството във Видин е между 1600 и 1800 лева, а на специалистите и учените в Центъра за научноизследователска и развойна дейност и акредитираната лаборатория за тестване на храни е над 2000 лева, каза изпълнителният директор на дружеството.

 

Цените на млечните продукти

 

Дружеството, както и други производствени предприятия в България, изпитват ефектите от натрупването на няколко кризи в страната, но към това се добавят и допълнителните условия, поставяни от големите търговски вериги, което е сред факторите, формиращи цената на продуктите на компанията. По тази причина дружеството планира да увеличи дела на разносната търговия и да има повече фирмени магазини, с което да се позволи минимално поскъпване – до 10 на сто, на основните изделия на „Ел Би Булгарикум“ – прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал. Във веригите поскъпването ще е по-голямо и то заради техните условия, каза Маринов.

 

Дружеството е в стабилно състояние

 

Николай Маринов, който преди да бъде избран за изпълнителен директор на компанията, бе председател на Съвета на директорите, каза, че дружеството е в стабилно състояние, но подлежи на развитие. До този момент то е управлявано малко хаотично и на по-ниски обороти, не са търсени нови пазари, не е развивана магазинната мрежа, не са търсени варианти за нови продукти, а заплатите на заетите в компанията дълги години не са били увеличавани, което е довело до определена демотивация на хората, разказа Маринов.

 

Амбицията на новото ръководство, при успешно изпълнение на бизнес програмата за 2023 г., е свързана с разширяването на влиянието на компанията и поне двойно увеличение на нейния дял на пазара на млечни продукти и възстановяване на някои от ключовите външни пазари.

 

За 2022 г. дружеството очаква положителен финансов резултат, като прогнозите сочат ръст на печалбата с между 500 000 и 1 милион лева спрямо предходната година. Това се дължи на оптимизацията на разходите и повече приходи от лицензи за производство на българско кисело мляко, свързани с почти 50-годишното партньорство на фирмата с японската компания „Мейджи“. Годишните приходи от тези договори, които са до 2030 г., възлизат на 6 млн. лева.

 

Бизнес програмата

 

Тази година основните акценти в бизнес програмата на компанията, която е разчетена на базата на собствени средства, са свързани с развитие на собствена магазинна мрежа, откриване на нови магазини в София, Видин, Благоевград, поне по един магазин в областните центрове. По тази причина вече са купени хладилни камиони и млековози за около 800 000 лева. Планът минимум е поне 6 нови магазина, а при добро развитие на ситуацията те могат да достигнат и до 10-20. Предвидените разходи за един нов магазин са между 10 000 и 15 000 лева. Тази година дружеството планира да започне поетапно модернизиране на производството чрез покупка на нови машини за млечни продукти, а с актуализацията на програмата за 2023 г. предстои модернизация на производствената база във Видин и разширението й с нов цех.

 

Вижте и

60 на сто от продукцията на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД е за износ – става дума за закваски, пробиотици, като лицензите за производство на кисело мляко сега са основно за Япония, която покрива голяма част от държавите в Азия, Южна Корея, Финландия, водят се преговори и с Монголия. Водещ пазар за закваските на българската компания е Япония, а пробиотиците й са предпочитани в Южна Корея.

 

Кадровите проблеми

 

Кадровите проблеми не са изключение и за това българско дружество. В края на 2022 г. компанията е сключила Меморандум за партньорство с Университета по хранителни технологии в Пловдив. На този етап се очаква специалисти от университета да посетят производствената база на дружеството и да дадат препоръки за инвестиционната му програма. Предвижда се студенти от това висше училище да стажуват в компанията и при желание след това да бъдат назначени на работа там.

 

50 години от сключването на лицензионен договор с японската компания „Мейджи“

 

С няколко инициативи ще бъде белязана 2023 г., разказа изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“. Ще бъдат чествани 50 години от сключването на лицензионен договор с японската компания „Мейджи“. По този повод в средата на януари в България ще пристигнат представители на японската компания. По време на визитата им се очаква създаването на общ научноизследователски център в България, като финансирането му ще е до голяма степен от японската страна. Също този месец предстои пътуване до Саудитска Арабия, където ще се проведат преговори по конкретни инвестиционни намерения, свързани с намерението на компании от Саудитска Арабия да инвестират в български животновъдни обекти и в преработвателни предприятия. „Ел Би Булгарикум“ към момента проучва възможността да се включи в евентуалната инвестиция, без да влага средства и да потърси нов пазар за лицензите си за закваски в Саудитска Арабия.

 

По време на среща на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Саудитска Арабия, през 2022 г. стана известно, че компании от тази страна имат интерес към българските млечни продукти и към възможността за получаване на лиценз за производството им на тяхна територия. Министър Стоянов бе на двудневно посещение в Рияд за участие в международния форум Future Investment Initiative.

 

Изпълнителният директор „Ел Би Булгарикум“ разказа, че дружеството не се е отказало от идеята да има музей на киселото мляко в центъра на София. В плановете за тази година е разширение на продуктовата гама с нови напитки, включително и плодови за деца с пробиотици, повече видове пробиотично мляко, вече е възобновено и производство на кашкавал „Балкан“ от овче мляко и на млечни продукти от този вид мляко.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре