Сега четете
Министерството на културата: Държавата не е собственик на правата за Дунавското хоро

Министерството на културата: Държавата не е собственик на правата за Дунавското хоро

Във връзка със запитвания относно използването на музикални произведения в новогодишната нощ, конкретно за Дунавското хоро, Министерство на културата напомня, че правата за публичното използване на музикални, литературни или аудио-визуални произведения по закон се уреждат предварително от организаторите на събития, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Държавата не е собственик на правата и тиражираните твърдения в този дух са неверни, допълват от Министерство на културата.

Съгласно чл. 18. ал. (1) от Закона за авторското право и сродните му права, авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. За използване се смятат действия като възпроизвеждането на произведението, разпространението сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението, както и публичното представяне или изпълнение на произведението.

Съгласно чл. 58 ал. (1) от Закона за авторското право и сродните му права авторът на музикално, литературно или аудио-визуално произведение, което е разгласено, дава предварително и писмено съгласие за публично изпълнение на живо или чрез запис, за излъчване по безжичен път, за предаване или препредаване по кабел и за предлагане по безжичен път или по кабел на достъп до произведение или до част от него на неограничен брой лица по начин, позволяващ този достъп да бъде осъществен от място и по време, индивидуално избрани от всеки от тях.

Вижте и

Съгласието може да се даде индивидуално от автора или неговите наследници чрез регистрирана организация за колективно управление на права или чрез регистрирано независимо дружество за управление на права, освен ако в закона е предвидено друго.
Договорите, с които се отстъпва правото за публично изпълнение на произведения по време на концерти, се сключват с лицата – организатори на концертите, които осигуряват мястото на провеждането, технически и други средства, участието на изпълнителите и разгласяването на концертите, независимо за чия сметка става това.

Авторското право се закриля, докато авторът е жив и седемдесет години след неговата смърт, считано от 1 януари на следващата година. При произведения, създадени от двама и повече автори, срокът започва да тече след смъртта на последния преживял съавтор, напомнят още от Министерство на културата.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре