Сега четете
2023 година: С около 10 на сто ще падне цената на жилищата в София

2023 година: С около 10 на сто ще падне цената на жилищата в София

Охлаждане на пазара на недвижими имоти очакват експертите през следващата година. Тенденцията вече се забелязва. Прогнозите са догодина в София цените на жилищата да паднат с 10%. Динамиката на цените и решенията, взимани от централните банкери, ще определят и размера на жилищните кредити. В строителния бранш пък се надяват инфлацията да бъде овладяна в следващите месеци, съобщава БНТ.

Намаленото търсене и изоставане на ръста на доходите от ръста на цените на имотите натискат цените надолу, но в същото време поскъпналата строителната продукция и разходите на труд тласкат цените нагоре. Най-скъпите имоти на квадратен метър са в района на Докторската градина, кварталите „Изгрев“ и „Яворов“. Но в голяма част от София средните цени не падат под 1000 евро на квадрат, подобна е ситуацията и във Варна и Пловдив, макар цените да са малко по-ниски.

Спад в цените на жилищата в София с около 10% спрямо нивата от третото тримесечие на тази година очаква главният икономист в една от водещите банки.

„Ако това се случи в контекста на известно увеличаване на доходите на домакинствата, това означава, че жилищата ще станат малко по-малко недостъпни, през следващата година, което е добра новина“, коментира Кристофор Павлов, главен икономист в банка.

Някои хора ще отложат закупуване на жилище с около година, прогнозират агенции за недвижими имоти. Това обаче няма да пренасочи тези хора към жилище под наем за постоянно.

„В дългосрочен план, ако кредитите се задържат на достъпни нива, 2.5% -3.5% годишно, ако доходите продължат да растат, за да догонват средноевропейските доходи, трайно ще преобладава покупката на имоти“, заяви Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Това обаче е позитивният сценарий за пазара. В негативния има повишаване на лихвите, лошите кредити, рецесия и дори риск от преохлаждане на пазара.

„Една плитка и краткотрайна рецесия, към която изглежда се насочва и българската икономика, в контекста на случващото се в Европа, е добра новина за пазара на недвижими имоти, защото тя ще охлади пазара“, каза Кристофор Павлов.

Вижте и

Възможно е банките да ограничат размера на заемите с инвестиционна цел до 50% от цената на имота, а за първо жилище до 75 на сто, обяснява още Павлов.

Запитванията за покупка на апартамент са се повишили с 15%, отчитат строителните предприемачи, но въпреки това сделките намаляват с 10-12%.

„Необходимост от жилища има, затова огледите и запитванията се увеличават, но възможността да се закупи жилище намалява“, заяви инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре