Сега четете
Преяждане и препиване по празниците – как да се справим?

Преяждане и препиване по празниците – как да се справим?

По Коледа и Нова година обръщаме особено внимание на трапезата като част от празничното удоволствие. В поредицата от празници, заедно с имените дни в началото на януари обаче, рискуваме сериозно да преядем и да създадем проблеми на храносмилателната си система. А ако полеем храната с повечко алкохол, след това си плащаме с дни възстановяване, липса на енергия и тонус. Неслучайно по празници спешните кабинети се пълнят с хора, които са прекалили с храната и алкохола.

Преяждането и напиването се отразяват зле най-вече на стомаха, жлъчката, черния дроб и панкреаса. Основната причина, поради която се чувствате зле на следващата сутрин, е пониженото количество на кръвна захар в кръвта. Именно заради това, много вероятно е още със ставането да почувствате зверски глад, въпреки че сте преяли на предната вечер.

Най-добрият начин да се чувстваме добре след празнична вечер е да внимаваме какво поемаме по време на вечерята. Ако обаче не сте от тези, които обичат да си премерват хапката и глътката, ви предлагаме няколко бързи метода, с които може да влезете по-бързо във форма и да пречистите организма си.

Зелен чай – вместо с кафе, след тежката вечер започнете възстановяването със зелен чай с мед. Той е безценен, що се отнася до пречистването на организма. Прочиства кръвта и кръвоносните съдове, нормализира кръвното и благоприятства дейността на отделителната система. Към всичко това добавяме високото съдържание на витамин С и ободрителния ефект, който има.

За да изхвърлите по-бързо мазнините и алкохола от кръвта си, несъмнено трябва да се въоръжите с огромно количество течности. Заложете на вода и чай. Поне на деня след тежката вечер забравете за газираните напитки, подсладените сокове и бирата. Те ще влошат положението и ще забавят възстановяването.

Цитруси – те са лека храна, изключително богата на витамини и ценни микроелементи. Цитрусите са любим плод на диетите и ще ви заредят със здраве и свежест. С тях ще се извините на тялото си за снощните тежки манини, които сте поели. Фрешът е страхотен вариант. В него сложете лимон, грейпфрут или портокал.

– Активен въглен – не бихте се сетили за него, ако нямате стомашно неразположение. Само че активният въглен е много по-ценен, отколкото подозирате. Той извежда светкавично от организма ви всички вредни съставки, които са се натрупали на предната вечер.

Ако сте по-предвидливи, може да изпиете една-две таблетки преди тежката вечер и на сутринта почти няма да чувствате дискомфорт, защото токсините ще са унищожени.

Токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова дава и няколко препоръки относно самата трапеза. „Грешката, която прави българинът, е консумация на високоградусови питиета още в началото на празника“, посочи доц. Нейкова.

„В държавите от Западна Европа хората започват с напитка, която е с много по-нисък градус, а високоградусовият алкохол остава за накрая, когато стомахът е пълен с храна. При пълен стомах високоградусовият алкохол се свързва с хранителните вещества и не се достига до сериозен ефект на напиване. Алкохолните напитки, консумирани от българите, невинаги са съобразени с мезето“, отбеляза доц. Нейкова. По думите ѝ е силно препоръчително мезето да се състои от кашкавал, сирена, филе.

„Алкохол, консумиран на гладно, действа твърде лошо“, допълни лекарят. Когато се пие бързо, липсва белтъчна или мазнинна храна, водоразтворимостта на алкохола му позволява много бързо да бъде усвоен от организма. Усвояването на алкохола започва още в устната кухина, така че 10 мин. след употребата на напитката, в кръвта ни вече има алкохол и това е свързано именно с тази негова водоразтворимост“, допълни доц. Нейкова.

Не съветвам да се вдигат тостове на празен стомах“, добави тя.

Вижте и

„Другото, което води до бързо усвояване на алкохола и не се препоръчва за никого, е консумацията му с газирани напитки или с подсладени сокове“, каза още доц. Нейкова. По думите ѝ алкохолът се пие с много вода.

Пиенето последователно на различен вид алкохол не е желателно заради различния му произход. Би могло внимателно да се пие алкохол, произведен от една култура – например грозде, от което са направени виното и ракията. Смесването на вино, имащо гроздов произход, с уиски или коняк, в които се съдържат други вещества, може да доведе до много тежък махмурлук.

Твърдението, че пиенето на вода на следващата сутрин води до ново опияняване, не е вярно“, каза доц. Нейкова. По думите ѝ препилите с алкохол трябва да пият много вода. Бирата не е много добро средство за овладяване на махмурлука, тъй като тя също съдържа алкохол, който отново продължава да натоварва черния дроб. Черният дроб е органът, който съдържа глюкоген, необходим за мозъка и за мускулите.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре