Сега четете
Поскъпване на тока, парното и топлата вода няма да има, обеща шефът на КЕВР

Поскъпване на тока, парното и топлата вода няма да има, обеща шефът на КЕВР

Няма да има поскъпване на тока, парното и топлата вода през януари, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Българските граждани могат да бъдат спокойни, че енергоресурсите както топлинна енергия, така и електрическа енергия, остават без промяна. С това свое действие фактически комисията подпомага задържането на инфлацията. Това е антиинфлационен механизъм, защото се знае, че един от най-големите източници за повишаване на инфлацията в европейските страни се явява именно цената на енергоносителите. Няма да го допуснем това“, посочи Иванов, цитиран от БНР.

Природният газ може да поскъпне с около 27% през януари, вместо с прогнозираните 40%, обясни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените.

„Очакваната цена, която бихме внесли на 1 януари, към днешна дата намалението е с около 18 лв. Освен факта за динамиката на борсовия индекс, има още два компонента, които са изключително важни при оптимизиране на януарската цена. „Булгаргаз“, като отчете необичайното топло време през декември, добиваше значително по-малко количество от газохранилището в Чирен от предвиденото, като същевременно виртуално нагнетявахме допълнителни количества в Чирен“, каза Златева.

Вижте и

Тя допълни, че намаляване на цената в Чирен чрез виртуално нагнетяване, намалението на борсите, най-вече на Нидерландската борса, се отразява пряко.

„Ние сме водени основно от желанието, от идеята да предложим най-ниската възможна цена на българските потребители и самият факт, че предприемаме такива действия и по отношение на намаляване цената в Чирен, го доказват“, посочи Златева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре