Пазарът на изкуство през 2022: Рекордни продажби за милиарди

С продажбите на колекциите на Пол Алън и бившата милиардерска двойка Хари и Линда Маклоу и на портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол, и обявените от водещите тръжни къщи “Кристис” и “Сотбис” рекордни печалби, изминалата година вероятно ще остане една от най-доходоносните в историята на пазара на изкуство.

Най-впечатляващото постижение на търг, организиран през 2022 г., безспорно е “най-голямата в историята” продажба на колекцията на съоснователя на “Майкрософт” Пол Алън за рекордните 1,62 милиарда долара.

Колекцията на починалия през 2018 г. на Алън беше продадена на двудневен търг на “Кристис” през ноември, като за пет творби бяха платени по над 100 милиона щатски долара.

Знак, че пазарът на изкуство продължава да се разраства дръзко, въпреки геополитическата и икономическа несигурност, петте картини бяха продадени на запомняща се вечер на 9 ноември в центъра “Рокфелер” в Манхатън.

Творбите, продадени за над 100 милиона щатски долара всяка в първия ден от двудневния търг, бяха “Модели, ансамбъл (малко платно)” на Жорж Сьора (149,2 милиона щатски долара), “Планината Сент-Виктоар” на Пол Сезан  (137,7 милиона щатски долара), “Овощна градина с кипариси” на Винсент ван Гог (117,1 милиона щатски долара), “Майчинство II” на Пол Гоген (105,7 милиона щатски долара) и “Брезова гора” на Густав Климт (104,5 милиона щатски долара).

Творбите на Сьора и Сезан бяха водещите атракции на аукциона.

Вижте и

Общо за двата дни “Кристис” обяви астрономическата сума от над 1,62 милиарда щатски долара.

“Колекцията на Пол Алън привлече десетки хиляди посетители в художествените галерии на “Кристис” по целия свят и влезе в историята, поставяйки рекорд за най-скъпия търг досега”, каза в изявлението след продажбата Гийом Черути, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк аукционна къща.

Общо колекцията включваше 155 шедьовъра, обхващащи 500 години от историята на изкуството – от Сандро Ботичели до Дейвид Хокни. По думите на Черути “100 процента от тях” са намерили нов собственик.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре