Сега четете
Николай Василев: Управляващите харчат като в ултрапопулистки соц

Николай Василев: Управляващите харчат като в ултрапопулистки соц

През последната 1,5 г. управляващите в България не просто харчат повече, а драматично и катастрофално започнаха да прахосват пари, коментира пред БГнес финансистът и бивш вицепремиер Николай Василев. „Бюджетът за 2020 г. беше приет с 42 милиарда лева, а за тази година ще завършим с 69 милиарда, което е ръст от над 60%, а не се е случило нищо през последните две години, което да обуславя такъв огромен ръст“ посочва той.

„Като процент от БВП разходите са по-високи от всяка една година на прехода с много. Оказва се, че левите премиери на прехода – Виденов, Станишев, са харчили много по-малко от средното за прехода, а през последната година и половина харчим като някаква ултрапопулистка соц държава“, категоричен е Василев.

Според него въпреки това има хора в парламента, които предлагат разходите да се увеличат с още 20%, което е неразумно, недалновидно, води до огромни дефицити и дългове. „Истинският проблем е, че тези хора си представят как с всяка следваща година харченето ще става по-голямо, което означава по-големи дефицити и дългове от предходната година. Вярвам в практиката на балансираните бюджети и на бюджетните излишъци в добри години“, уточни Василев.

Той изчисли, че към февруари 1997 г. България е била най-задлъжнялата държава в света с около 280% дълг към БВП. „Три правителства – на Костов, на Сакскобургготски и след това на Станишев, за 11 кратки години свалиха този дълг от въпросните 280% до 13%. Това е световен рекорд за всички времена в цялата история на човечеството за най-голямо намаление на държавния дълг“, добави Василев и посочи, че се гордее с постиженията от 1997 до 2008 г.

Икономистът коментира и дали България може да изпадне в ситуация, че да не може да финансира тези дългове. „През 2022 г. държавата няколко пъти опита да пласира малко количество публичен дълг – 500 милиона, 200 милиона. 200 милиона лева звучат като астрономическа сума за отделно физическо лице, обаче за държавата това не са много пари. Това са разходите на държавата за няколко часа напред. Ние се опитваме да емитираме периодично дълг, който стига да се платят разходите за няколко часа напред. Няколко пъти държавата се издъни, не можа да събере толкова пари“, поясни той.

Вижте и

Неправилните политики буквално за месеци могат да оплескат десетилетия усилия и според него именно това се случва в момента. Изкарването на един или два успешни мандата, като се харчи безразборно и се увеличава дългът, не са формула за успешна държава, защото проблемът започва още на първия ден, а финансовите пазари не са глупави и няма да искат дълга на държава като България.

Николай Василев сподели, че е загубил надежда да получи конкретен отговор на въпроса къде са отишли 9 милиарда лева от бюджета по време на управлението на кабинета „Петков“. „Ако бяха 9 милиона или злоупотреба за 9 хил. лева, сигурно щеше да стане международен скандал, щом е за милиарди никой не се интересува“, заяви той и допълни, че отговорът е даден в деня, когато правителството падна и то с таблица, която съдържа само имената на ведомствата и каква сума са изхарчили, но не и за какво.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре