Сега четете
Даниел Лорер: В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на изслушване в комисията по външна политика

Даниел Лорер: В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на изслушване в комисията по външна политика

„В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на изслушване в комисията по външна политика.“ Това коментира във Фейсбук депутатът от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер по повод новината от вчера, че Русия е обявила за издирване разследващият журналист Христо Грозев. Досега външният министър Николай Милков не е коментирал казуса.

Грозев, известен с разследванията си в Bellingcat, бе обявен за федерално издирване, като в картата в базата данни на руското МВР пише, че българският гражданин Грозев се издирва „по чл. НК“. В какво точно е обвинен, не се уточнява. РИА „Новости“ съобщи, че Грозев се издирва за „разпространение на фейкове за руската армия“.

В Bellingcat екипът на Грозев разследваше кой е свалил MH-17 над Донбас, направи сериозни разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Организацията бе обявена за чуждестранен агент през лятото, а дейността й – за нежелана в Руската федерация.

До българското външно министерство вече има парламентарен въпрос от Божидар Божанов (ДБ) дали ще извикат руската посланичка Елеонова Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист. „Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро“, коментира Божанов в социалните мрежи.

ИДЕЯ

Митрофанова трябва да бъде обявена за издирване в България, обявиха пък Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. „Ние идваме!“ се обръща към прокуратурата и българските правораздавателни органи за издирване на лицето Елеонора Валентиновна Митрофанова, родена на 11 юни 1953 г. във Волгоград, Русия, във връзка с извършване на предполагаемо престъпление по Глава 1 от Наказателния Кодекс. Действията на същата предполагат прикриване или затаяване на информация, във връзка с действията на шпионска мрежа на територията на Република България, във вреда на държавните интереси и националната сигурност на страната“, обявиха двамата.

ХИПОТЕЗА ЗА ЧЕРВЕНА БЮЛЕТИНА

Вижте и

„Възможно е Русия да издаде така наречената „червена бюлетина“ за Христо. Това е едно от средствата, които Москва използва, за да тормози тези, с които тя не е съгласна. напълно е възможно това да се приложи и срещу Христо Грозев4. Това мнение изрази пред NOVA Йордан Цалов – колега  на обявения за федерално издирване от Русия български журналист Христо Грозев, който също е част от екипа на разследващия сайт „Белингкат“.

По думите на Цалов Грозев ще бъде в безопасност от гледнa точка на неговото задържане и предаване на Москва. „Ние всички сме граждани на ЕС. Не вярвам неговите права да не бъдат защитени в Европа. Пътуването в чужбина обаче ще става все по-трудно, каквато навярно е и целта на Русия“.

Източник Сега

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре