Сега четете
26 декември: Денят на бащата

26 декември: Денят на бащата

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на бащата.

На църковния празник Събор на Пресвета Богородица, деня след Рождество Христово, се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земният баща на Исус. По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) в България църковният празник на свети Йосиф се чества, като Ден на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 г.

Денят на бащата е празник в чест на бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември.

Според католическата традиция се отбелязва в деня на св. Йосиф- 19 март. В Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.

В Русия празникът на бащата е на 23 февруари – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

Вижте и

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 година, но едва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

Честит празник на всички татковци!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре