Сега четете
Машината е вече само украшение в нашия Изборен кодекс, смята Крум Зарков

Машината е вече само украшение в нашия Изборен кодекс, смята Крум Зарков

Машината е вече само украшение в нашия Изборен кодекс, а промените до голяма степен обезсмислиха по същество машинния вот. Това коментира в предаването „Още от деня“ по БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Хартиената коалиция, състояща се от две политически партии и една парламентарна група, прегази както становищата на експертите, така и публичното негодувание, ветото на президента, собствените си аргументи – в случая на БСП, защото защитаваше точно обратното до скоро, прегази всичко това и наложи волята си“, посочи още Крум Зарков. Според него законът вече е такъв, какъвто е. Той беше приет, ветото беше отхвърлено, законът стана част от позитивното ни право, сега трябва да бъде изпълняван, каза служебният министър на правосъдието.

Парламентът днес отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс (ИК). Така повторно бе приет Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

„Машинният вот имаше две големи предимства – едното е в начина на гласуване, който не позволява фактически невалидни бюлетини, и другото е в автоматичното преброяване накрая, което гарантира да няма сгрешени протоколи. Те анулираха до голяма степен първия елемент, а вторият елемент, принуждавайки да се броят отново на ръка съответните разписки, приравнени за бюлетини, беше тотално анихилиран. Така, че машината е вече само украшение в нашия Изборен кодекс“, заяви Крум Зарков.

Вижте и

Следващият служебен кабинет ще трябва да се справи с всички тези предизвикателства, но е жалко, че вместо да работим да подобряваме изборния процес, правим така, че да създаваме нови пречки към качествената организация на избори, допълни още той.

По повод внесеното искане в Конституционния съд от парламентарните групи на „БСП за България“ и „Възраждане“ за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна, Крум Зарков коментира, че това е популизъм, който да прикрие безсилието им в пленарната зала.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре