Сега четете
Какво повеляват традициите за Бъдни вечер

Какво повеляват традициите за Бъдни вечер

На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. В различните краища на страната той е наричан с различни имена –  Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Въпреки разнообразните наименования на празника, всички са единодушни, че в полунощ, според православната църква, в една пещера около Витлеем се е родил Иисус Христос.

Тогава в небето пламнала необикновена светлина и се е явил ангел, който съобщава на намиращите се близо пастири добрата вест. Съществуват и народни вярвания, според които божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Интересен факт е, че въпреки липсата на информация за конкретната дата на рождението на Исус Христос, през VI век Църквата решава празникът да бъде на 25 декември, за да се премахне почитането на персийското божество Митра.

В днешни дни се е създала традицията да обръщаме най-много внимание на украсяването на елхата, Дядо Коледа и най-вече на подаръците. „Българска история“ припомня, че в този празник има и нещо повече – обичаите, трапезата и спокойната и уютна атмосфера, които те създават.

o0800069910911819392Един малко познат символ на Бъдни вечер е именно Бъдникът. Според традицията млад момък, облечен в най-новите си дрехи, трябвало да отиде в гората и да отсече три годишно дъбово дърво, което да е дълго , но и да може да влезне в къщата. Цялото семейство излизало и посрещало момъка и тогава той питал: „Славите ли Млада Бога?“.  Когато получел отговор „Славим го“, момъкът благославял: „Аз в къщи и Бог с мене“ и внасял дървото в къщата. В долния край на дървото се издълбавало дупка, запълвала се с дървено масло, тамян и восък, отворът се запушвал с клин и дървото се поставяло в огнището. Според обичаите на Бъдни вечер огнището не трябва да изгасва, дори и да заспят домашните винаги трябвало да има някой, който да е буден, за да пази огъня. Именно той е символ на живота в дома както и на раждането на Исус Христос.

Също така се вярва, че той е причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка. По бъдника се извършвали и най-различни предсказания, например ако от него излизали искри това означавало изобилие. Пепелта от бъдника също не се изхвърляла – тя се слагала в семето при засяване, в храната на животните или с нея се ограждала нивата, за да се пазела от бродници.

Трапезата за Бъдни вечер трябва да е постна. Спорно е колко ястия трябва да има на трапезата. Старите хора казват че трябва да са девет – колкото трае бременността на една жена, според други трябва да са седем – колкото са дните в седмицата, други твърдят че трябва да са дванадесет – колкото са месеците в годината. Ясно е едно – само постни ястия.

Вижте и

Поверието изисква питката ( обредният хляб ) да е домашно приготвена от стопанката на къщата. Хубаво е да е украсена с изготвено от тесто слънце и цветя. В питката се слага паричка – тя е за най-големия късметлия в семейството.

На трапезата се слагат жито, ориз, боб, леща, стафиди, ошав. Те са символ на зачатието, бременността и най–голямото вълшебство – разждането на нов живот.

Не забравяйте да украсите трапезата с дрянови и елхови клонки.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре