Сега четете
Едната майка гушнала за първи път другото бебе

Едната майка гушнала за първи път другото бебе

При проверката в родилното „Шейново“ стана ясно, че едната майка никога не е виждала биологичното си дете. Тя е родила със секцио и бебето, което по-късно ѝ е било занесено, вече било размененото. Другата жена е родила по естествен път и за кратко е видяла своето дете непосредствено след раждането.

“Не можем да си го представим как е станало. На работа е била опитна колежка със стаж дори малко повече от моя с две специалности, изключително ерудиран човек”, заяви пред БНТ д-р Донка Узунова от клиниката по неонатология в “Шейново” по повод случая с разменените бебета.

Двете родилки са били в различни стаи. Още в първата минута след раждането на децата се поставят лентички с номера. “Преди да се постави на новороденото, гривничката се показва на майката и тя чете на глас какви цифри вижда. След това разделяме гривничката и пред майката я поставяме на нейната китка и на една от двете китки на децата. Тя може да се свали само с ножица или да се разкъса”, обясни д-р Узунова.

Развръзката започва в деня, в който едната майка се усъмнила, че това е нейното бебе и се обажда в отделението. На смяна е д-р Узунова. Още същата вечер лекарката отива при другата майка, която до този момент не подозира за размяната.

“Трудно сдържаше сълзите в очите си докато разхождаше детето, което доскоро смятала за свое. Установих кои са двете жени и кои са двете деца. Идеята ми беше колкото и да е неприятна и стресова тази новина, да я поднеса аз на пациентката.

Изненада се момичето съвсем разбираемо, но по-скоро изпадна в защитна реакция. Сега е убедена, че това е нейното детенце”, добави д-р Узунова.

Вижте и

От болница “Шейново” обясниха, че по време на всяко раждане се действа по протокол с ясно описани стъпки, за да се избегнат грешки – от прерязването на пъпната връв до изписването. Ежегодно тези протоколи се проверяват от Агенция “Медицински надзор”.

11 бебета са изписани в деня, в който двете майки излизат от болницата с разменни деца.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре