Сега четете
Делян Добрев: Цената на горивата в момента трябва да е под 2 лева

Делян Добрев: Цената на горивата в момента трябва да е под 2 лева

„Цената на горивата в момента трябва да е под 2 лева, тъй като цената на суровия петрол е 50 долара. Вече никой не оспорва, че трябва да се даде на потребителите този 1 лев отстъпка, който ние предлагаме“, коментира пред Нова тв депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

В четвъртък в парламента на първо четене бе приет законопроект на ГЕРБ за компенсиране на потребителите на моторни масла. Той предвижда държавата да събира от всеки килограм суров руски нефт, който влиза в страната за преработка, вноска, равна на разликата на сорт „Уралс“ и сорт „Брент“.

„Ние не вярваме на обещанията на „Лукойл“, че ще си преместят бизнеса тук и ще внасят всички данъци, както не са плащали последните 12 години“, каза Добрев. За пример той посочи, че „Лукойл“ не са спазили обещанието да платят 100 млн. лв. данък печалба за тази година. „От преведената сума от 90 млн. лв. само 73 млн. лв. са данък върху свръхпечалбата, а останалите 17 млн. лв. са данък общ доход, който всъщност се плаща от работниците“, посочи Добрев.

Депутатът направи сметка, че при обещани 700 млн. лв. данък за 2023 г. това означава, че компанията очаква печалба от 2.1 млрд. лева. „Разделени на литрите горива, продавани в България, това прави 1 лев на литър. Признаха, че печелят по 1 лев на литър“, пресметна Добрев.

Вижте и

Според депутата, ако законът за компенсации бъде приет и през февруари започнат да се събират вноски от вноса на руски нефт, то през март вече може да бъде задействана схемата за компенсации. „Тя може и да е по-голяма от левче на литър, но ако се свие групата на получателите. Зависи от решението на Министески съвет какъв да бъде размера на вноската“, заяви Добрев. Той призова служебният кабинет да започне консултации с Европейската комисия за въвеждане на новата вноска. Финансовото министерство обяви, че това е скрито вносно мито, което може да бъде въведено само с решение на Брюксел.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре