Бензинова отстъпка ще има и след Нова година

Само допреди дни служебният министърът на икономиката Никола Стоянов критикуваше масовото подпомагане на българските шофьори с 25 ст. за литър бензин и дизел като лоша мярка, която ненужно подкрепя заможните и облагодетелства „ЛУКойл“, защото насърчава потреблението. Той и други представители на кабинета твърдяха, че тази отстъпка ще си отиде заедно с 2022 г., а през новата година ще има цяла палитра от мерки, които ще бъдат насочени само към наистина нуждаещите се от помощ. Тази сутрин обаче Стоянов коентира, че правителството няма готовност за прилагане на  алтернативните мерки и по тази причина отбивът от 25 ст. ще продължи да се ползва наред от бедни и богати и след 31 декември.

Министърът подчерта, че все пак има съществена промяна във финансирането на поголовната помощ, тъй като досега тя „лежеше“ на бюджета, а занапред необходимите суми за подпомагане ще се взимат от новия данък „свръхпечалба“, който бургаската рафинерия на „ЛУКойл“ трябва да плаща всеки месец.

Новите мерки, които ще са „фокусирани“ върху хората с ниски доходи, ще включват отстъпки за билетите и картите за градския и междуградския автотранспорт и за влаковете, вероятно ще има и директни помощи за по-евтино пътуване, подобни на социалните, обясни Никола Стоянов.  Засега идеята била да се подкрепят българи с месечни доходи до 1000 лв. За да ползват отстъпките, те вероятно ще получават документ от общината, който ще представят, когато искат примерно да си купят карта за градския транспорт или да заредят автомобила си, поясни министърът. Според него най-скоро ще стартира мярката при пътуване с влак, защото системата на БДЖ позволявала лесно администриране на намалението.

Вижте и

Формите на подкрепа щели да  стартират поетапно от края на януари.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре