Сега четете
Предлагат нови правила за продажбата на имоти, брокерите в национален регистър

Предлагат нови правила за продажбата на имоти, брокерите в национален регистър

Национално сдружение брокери на имоти е готово с проектозакон, регулиращ бранша, съобщиха от организацията. Целта е  да се въведат правила за работа на пазара на имоти, да се гарантира отлична професионална подготовка на работещите брокери и да се регламентира създаването на Национален регистър на брокерите.

В проекта се предлага регистърът да се поддържа от държавен орган, а  санкционирането на недобросъвестните брокери да става от съдилищата на Република България, а не от частна структура (Камара). Подобна регулация може да се осъществява на национално ниво – както е в Дания, Белгия, Полша, Португалия, Норвегия, Словения, или на областно/общинско ниво – както е във Франция, посочват от националното сдружение.

Вписването на брокерите в регистъра да става от държавни служители (каквато е практиката в Търговския регистър), след като се установи, че кандидатите отговарят на законовите изисквания за образование и стаж, разписани в бъдещия закон, а не да зависят от субективната преценка на служители в частен орган.

Професионалните обучения на брокерите да се осъществяват по реда на Закона за професионалното обучение и образование в свободно избрано от всеки брокер учебно заведение, а не в един единствен Център за професионално обучение към формирование на лимитиран брой агенции за недвижими имоти.

„Национално сдружение брокери на имоти”, което обединява общо към 250 фирми, е категорично против създаването на частна Камара, регулираща бранша, каквито идеи се появяват периодично. Причината е, че по този начин контролът, санкционирането, издаването на разрешителни, необходимите обучения, ще бъдат в ръцете на няколко управители на агенции.

Вижте и

Заедно с държавните институции да се постигне съгласие за стройна регулация, за да се облекчат проблемите на хората, да се увеличат приходите в държавната хазна и да се снижи максимално риска за потребителите на услугата. В развитите държави трудът на брокерите на имоти е престижна и отговорна професия, която има ясни правила. Ясните правила дават спокойствие и сигурност на работещите в бранша и клиентите, дават гаранции за прозрачност и отговорност, допълват от Национално сдружение брокери на имоти.

Приемането на такъв закон е необходимо и спешно, защото недвижимите имоти са предизвикателство и проблем на всеки българин. Според актуалните данни на Националния статистически институт над 91 % от българите имат собствен имот. Към 31.12.2021 жилищата в България са над 4 милиона (4 001 873).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре