Корнелия Нинова: Партиите в НС без БСП узаконяват антисоциалния бюджет на кабинета на Радев

Партиите в НС без БСП узаконяват антисоциалния бюджет на кабинета на Радев
Замразени доходи, разходи за самолети и нови заеми – обричате хората на глад и обедняване
Уважаеми български граждани, в чл. 1 на удължителния закон за бюджета служебният кабинет на Радев замразява доходите ви. Второ, слага срок на тази политика 3 месеца – т.е. до края на март. Но не си мислете, че това е така. Вашите доходи в тази криза могат да останат замразени много по-дълго време. Това заявих по време на обсъждането на закона за удължаване на държавния бюджет.
В един следващ параграф на закона се казва, че този срок от 3 месеца се прекъсва за времето, в което няма Народно събрание. Представете си, че изпаднем в хипотеза да не се състави кабинет. Президентът, както го е подкарал, може да връчи втория и третия мандат февруари или март – както си реши, защото вече отдавна е оттатък Конституцията. Представете си, че третият мандат не се реализира и отиваме на избори, кога ги виждате тези избори, сигурно средата на годината – май или юни. Този закон на служебния кабинет означава, че до юни можем да стоим със замразени доходи.
Обричате хората поне половин година, ако няма правителство, на глад и на обедняване.
Има и други притеснителни текстове от закона. На кабинета се разрешава да изпълни инвестиционни разходи, одобрени от Народното събрание. Става дума за едни самолети за няколко милиарда лева. Днес ще се разреши на служебния кабинет да продължава тези инвестиционни разходи да ги изпълнява, докато ви е замразил доходите за половин година. Обръщам внимание и на друг момент – че ще се разреши на служебния кабинет да вземе заеми до 12 млрд. евро.
Замразени доходи, незнайно докога при растящи цени и инфлация, разходи за самолети и отворена врата за вземане на нови кредити. Това ще направи днес Народното събрание – ще узакони един антисоциален бюджет.
Това, което се случва днес тук, е най-малкото шокиращо. Не допускате предложенията на „БСП за България“ със следните аргументи – не можело в удължителен закон между първо и второ четене да се правят такива предложения, а в началото на тази година, при същата ситуация, беше възможно.
Нинова припомни, че в началото на 2022 г. в аналогичен случай са приели промени в редица закони, касаещи доходите, и даде пример със Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания, Закона за личната помощ, Закона за енергетиката – за компенсациите и увеличаване на заплатите на медицинските работници.
Значи, в началото на 2022 г. е възможно между първо и второ четене да се правят предложения и те да бъдат приемани, а сега това не е възможно. Защо? Кога и коя от двете практики е нормална? Това първо. Второ, отхвърляте предложенията на „БСП за България“, но допускате и комисията е приела на второ четене, ако не същите, то подобни предложения на други парламентарни групи. Ние предложихме вариант за преизчисление на пенсиите, което е определено за недопустимо, а това на друга парламентарна група, предложила актуализация на пенсиите по различно швейцарско правило, не само е допуснато, но и подкрепено от комисия.
И как така? Що за двойни стандарти? Има ли право в тази държава, има ли Конституция, има ли правилник за работа на Народното събрание? Предложения, щом са направени от „БСП за България“, не може, но ако са направени от други групи – може. Нека да чуе българският народ за какво става дума.
Да се знае кой е виновен за антисоциалния бюджет на първо място – президентът Радев и правителството му. И на второ място – ГЕРБ, ДБ, БВ и ДПС, които го приемат.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре