Сега четете
Бизнесът иска още на 1 януари да имаме брутна минимална заплата

Бизнесът иска още на 1 януари да имаме брутна минимална заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България поиска Министерският съвет също да обяви брутна минимална работна заплата за 2023 г., а не основна, както досега се правеше. Писмото на работодателската организация е резултат от гласуваните вчера на второ четене в социалната комисия промени, с които депутатите въведоха ново понятие в Кодекса на труда – брутна минимална заплата. Това означава за пръв път в най-ниското възнаграждение у нас да влезе и добавката за придобит трудов стаж и професионален опит, по-известна като клас.

Промяната, която предстои да мине окончателно гласуване в пленарна зала автоматично ще направи увеличението на минималната заплата по-ниско, тъй при възрастните служители с повече опит голяма част от него ще бъде изядена от добавката за клас. Ако например сега човек получава 710 лв. основна минимална заплата и 40 лв. добавка, увеличението му от Нова година при 770 лв. брутна минимална заплата ще бъде само 20 лв. За друг обаче – млад служител без клас или държавен служител, увеличението ще е пълните 60 лв. Тук трябва да припомним, че в сегашния размер на минималната заплата участват личните осигуровки и данъци, а работодателят осигурява служителя си над него. Чисто човек получава около 551 лв.

Депутатите оставиха решението за 2023 г. на служебното правителство поради липса на време. Както е известно, правителството смята да обяви 770 лв. минимална заплата от 1 януари – с 60 лв. по-голяма от сегашното ниво, което е 710 лв. Понеже в парламента се говореше за доста по-високи суми, надхвърлящи даже предложението на БСП за 850 лв., сега АИКБ горчиво пише на социалния министър Лазар Лазаров, че макар да е винаги против административното увеличение, сега е принудена да го възприеме като по-приемливо.

Вижте и

Междувременно БСП продължава да се бори срещу превръщането на минималната заплата от основна в брутна. Корнелия Нинова и днес обяви вчерашното решение за безобразие и абсурд. Тя се обърна директно към работещите хора: „Да е ясно кой блокира увеличението на минималната работна заплата на 850 лв. Да е ясно и кой, с предложенията, които направиха между първо и второ четене, де факто намаляват минималната работна заплата“, посочи тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре