Сега четете
Световното първенство по футбол – история за страст, дузпи и религиозен мир

Световното първенство по футбол – история за страст, дузпи и религиозен мир

Това беше един от най-отворените финали някога с някои огромни сътресения, включително победата на Саудитска Арабия над Аржентина, поражението на Камерун от Бразилия и Мароко, надделяло над Португалия, за да стане първата африканска нация, достигнала до полуфиналите. С толкова много обрати, мнозина го смятат за най-вълнуващото Световно първенство досега.

Въпреки цялата драма на терена, турнирът първоначално беше доминиран от проблеми извън него. Голямо медийно внимание беше насочено към това, че Катар е първата страна от Близкия изток, домакин на Световно първенство по футбол, и предложенията за сблъсък между мюсюлманските и западните ценности и очасквани етнорелигиоцни конфликти.

В Катар  бяхме далеч от на какъвто и да е конфликт на културите, ние видяхме истинско приятелство между стотици хиляди фенове, идващи от цял ​​свят. Домакините и посетителите празнуваха и се радваха заедно, което е отвъд дорп просто страстта към футбола, споделяйки любовта си към всички неща от собствените си религии и вярвания до изискана храна и истинско туристичесто забавление.

За първи път всички мачове на Световното първенство се играят в един и същи град Доха, който внезапно се превърна в глобално село. За всяка страна с население малко под три милиона, настаняването на 32 национални отбора и техните огромни маси от привърженици не е малко постижение. Организацията беше изключително трудна, от новата ултрамодерна система на метрото и вълнуващите забавления на фен фестивали до ефективното управление на опашките от зрители и напълно климатизираните стадиони направи впечатление на всимки критици по света.

© Снимка Мубариз Ахмеди

Много, включително западни телевизионни оператори,  споделяха от своя за своя опит, под въздействието на атмосферата от богатата култура, наследство и гостоприемство на Катар. Екипът от доброволци от 20 000 души искаше да направи това най-запомнящото се Световно първенство някога – техните херкулесовски усилия портивно на очакванията  успяха в тази цел.

Посланията за уважение, толерантност и антидискриминация се насърчават навсякъде. Преди турнира президентът на ФИФА Джани Инфантино даде уверението си, че всеки, независимо от тяхната раса, религия, пол, сексуална ориентация или националност, ще бъде добре дошъл. Това беше ясно очевидно, където и да отидеш се усешаше топла, приобщаваща и семейна атмосфера, на която се наслаждаваха поддръжници от всякакъв религиозен и етнически произход.

В дните на мачовете феновете на противниковите страни пътуваха, смесваха се и седяха един до друг, както и стояха в знак на уважение към националните химни на другите, докато аплодираха собствените си отбори. Един от най-емблематичните образи на Световното първенство е обичта, която мароканските играчи показаха публично към майките си по време на мачове .

Ограниченията върху консумацията на алкохол и забраната му на стадионите бяха възхвалявани от мнозина, особено жени и активисти срещу сексизма, които се чувстваха много по-сигурни на мачове. Освен това за първи път нито един британски фен не беше арестуван, което доведе до широко разпространено мнение, че е време да се разгласи токсичната култура за консумация на алкохол във футбола.

Катар беше страхотна реклама за илюстриране на принципите на справедливост, приемане и плурализъм. Много немюсюлмани, пътуващи до Световното първенство, са били вдъхновени да научат повече за различни аспекти на исляма чрез впечатляващите многоезични изложби, презентации за виртуална реалност и билбордове около Доха.

Международните спортни събития имат огромна привлекателност поради потенциала си да бъдат сила за добро. Световното първенство е Обединените нации на „Красивата игра“, олицетворява многото благородни ценности, които обединяват хората по целия свят, и дава възможност връзките на братство и приятелство да бъдат допълнително укрепени. Това е самата причина човечеството да е създадено толкова разнообразно.

Вижте и

„Ние сме ви превърнали в племена и подплемена, за да можете да се разпознавате.“ (Коран 49: 14)

Докато Аржентина и магическият Лионел Меси празнуват историческия си триумф, човек се надява, че Световното първенство ще се превърне в фар за траен мир и напредък отвъд него. Това наистина би било най-голямата победа.


За автора:  Драга Попова, автор на рубрика за Релгии. Тя доктор по Национална сигурност със защитен дисетрационен труд по направление  „Психология и управление на полицията“ на факултет „Полиция“ при Академията на МВР. Притежава три магистатури  /педагогика, право и национална сигурност/ както и разнообразен професионален стаж. Особено полезна е нейната кариера на различни позиции в системата на МВР и Националната сигурост. Натрупаният опит й дава възможност да пише аналитични текстове и материали за Любословие.БГ към чиято редкационна колегия е част от началото на 2022 г.

В мателиала е цитиран Уакар Ахмад Ахмеди е ръководител на религиозни изследвания в училище в Бирмингам, Обединеното кралство. 

На снимката: Н. Пр. Масуд бин Мохамед Ал Амери, министър на правосъдието, който още през септември каза, че всички правни изисквания за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. са готови и че Катар и целият свят очакват историческия момент. И обещанието се сбъдна!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
3
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре