Сега четете
Министър Христов обяви, че до дни ще имаме мегасделка за газ от Турция

Министър Христов обяви, че до дни ще имаме мегасделка за газ от Турция

До 10 дни България трябва да финализира преговорите с Турция за дългосрочни доставки на природен газ. Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов пред Нова тв.

„България консумира около 3,5 милиарда куб. метра газ годишно. 1 милиард идва от Азербайджан, тоест около 30%. В момента всичко останало купуваме от Гърция – втечнен и тръбен газ, по краткосрочни договори. С Турция направихме голям пробив, при срещата между Радев и Ердоган.  Това не е постигано никога досега  – да ползваме турските терминали за втечнен газ. Преговаряме за 1 милиард  куб. метра, което са още 30%. Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Трябва да е пак с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага да се включим в техните преговори с няколко от най-крупните световни доставчици. Преговарят основно с американски компании и с европейски – Норвегия”, разясни временният енергиен министър.
Той изтъкна, че служебното правителство се опитало да натисне надолу цените на природния газ за октомври и ноември, защото предните два месеца бизнесът бил шокиран от поскъпването. Всъщност цените следват своята пазарна логика – август беше пикът им на европейските пазари,  след това тръгнаха надолу, така че бе съвсем естествено това да се случи и у нас. Пък и не правителството, а КЕВР се занимава с цените на природния газ.

За предстоящото сериозно поскъпване през януари Росен Христов обясни, че основната причина е ползването на резерви от хранилището в Чирен. Същата причина бе изтъкната и за 18-процентния скок за декември. „Средната стойност се определя от целия микс, през зимните месеци към количествата, които купуваме, добавяме и от Чирен. Там, за съжаление бяха нагнетени количества, които са купени на много висока цена август и септември. Сега ги ползваме и те вдигат средната цена на микса. Другият компонент, на който можем да влияем повече, е втечненият газ, който продължаваме да купуваме на месечна база. Именно за това беше и тази борба в Брюксел за таван на цената. Ние и още 10 държави преговаряхме много усилено, нашето предложение беше от порядъка 150-160 евро, Холандия предлагаше 275 евро. С дълги преговори го смъкнаха на 200, после на 188. Регулаторът следи калкулацията да е точна. Имам очаквания, че ще успеем да смъкнем под 200. С приемането на тавана се надявам цените на борсите да започнат да спадат”, поясни Христов.
Той направи прогноза за 30% увеличение на цената на газа през зимните месеци: „Надявам се да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото”,  коментира енергийният министър.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре