Сега четете
Всички водещи централни банки вдигнаха лихвите

Всички водещи централни банки вдигнаха лихвите

Всички водещи централни банки от двете страни на Атлантика повишиха тази седмица водещите си лихви в пореден опит да овладеят инфлацията, но и с риск да приближат икономиките към рецесия, предава БТА.

В отговор индексите на фондовите и стокови пазари потънаха предвид сигналите, че вдигането на ставките може да продължи за значителен период. Въпреки че темпът на повишаване изглежда се забавя, решенията от последната седмица допълнително ще засилят кредитния натиск за бизнеса и потребителите.

Управлението за федерален резерв (УФР) в сряда вдигна основния си лихвен процент за седми път тази година, макар и по-слабо спрямо предишните четири заседания в момент, когато инфлацията в страната показва признаци на отслабване.

Водещите лихви се повишиха с 0,5 процентни пункта до диапазона 4,25 – 4,5 процента, след като предишните повишения бяха с 0,75 процентни пункта. Очаква се инфлацията в страната да се забави до 3,1 процента през 2023 г. спрямо 7,1 процента през ноември 2022 г., когато повишаването на цените се забави за пети пореден месец. Същевременно обаче УФР намали значително прогнозата си за  растежа на икономиката за 2023 г. от 1,2 процента до 0,5 процента.

Вижте и

В четвъртък вълната се разля из Европа, започвайки извън еврозоната – Швейцарската централна банка увеличи референтната си лихва с 0,5 процентни пункта до 1 на сто, което бе третото повишение за годината.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре