Сега четете
Предлагат началната лекарска заплата да зависи от квалификация, регион и компетентност на болницата

Предлагат началната лекарска заплата да зависи от квалификация, регион и компетентност на болницата

Началната лекарска заплата в болниците да се определя от квалификацията на лекаря, от региона, в който работи, от нивото на компетентност на лечебното заведение. Това е предложено в модел на мотивационно възнаграждение на лекарския персонал, който беше представен от д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Моделът е разработен по задание на БЛС от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политики, посочи д-р Маджаров.

В него се предлага като възможност минималното начално заплащане на лекар без стаж и допълнителна квалификация, работещ в болница, да е или 50 на сто от средната брутна заплата за конкретния регион и за конкретната медицинска специалност, или 60 на сто от медианната заплата за конкретния регион и конкретната специалност. Авторите на модела предлагат при формирането на възнагражденията да се взимат предвид и натрупаният професионален опит и натрупаните точки за професионална квалификация. По думите на д-р Маджаров продължаващото обучение трябва да стане задължително.

Регионите в страната се различават много, но стандартът в София е доста висок, което налага извода, че прилагайки тази методика, другите региони ще получат по-ниски заплати и това трябва да се коригира с определен коефициент, каза още д-р Маджаров. Разполагаемият доход на домакинствата също е бил отправна точка за работа и авторите заключават, че освен София, другите региони са съпоставими, което налага извода, че минималните нива на заплащане трябва да са диференцирани на регионално ниво с цел намаляване на диспропорциите. По думите му трябва да се обмисли възможност за фиксирана добавка за лекарите, работещи в болници с неблагоприятно разположение.

Вижте и

Целта на модела е да е устойчив, да се надгражда и да не е атакуем. Никой не предлага връщане към държавното финансиране на заплатите, увери Маджаров и допълни, че от съсловната организация имат притеснения заради честата смяна на парламента и на министрите.

От БЛС ще представят модела в работната група в Министерството на здравеопазването, която беше сформирана с цел остойностяване на лекарския труд. Тези предложения могат с известни модификации да се приложат в извънболничната система, каза още д-р Иван Маджаров.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре