Сега четете
Четири държави прокарват кабел под Черно море за азерски ток

Четири държави прокарват кабел под Черно море за азерски ток

Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха вчера споразумение за подводен електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска енергия в Европа.

Споразумението включва 1100-километров (685 мили) електрически кабел с мощност 1000 MW под Черно море, от Грузия до Румъния, като част от усилията на Европейския съюз да диверсифицира енергийните ресурси от Русия заради войната в Украйна.

„Предвид настоящия контекст на сигурност, белязан от военната агресия срещу Украйна, трябва да си сътрудничим по-добре и да проявим повече солидарност, за да смекчим общите предизвикателства“, заяви румънският президент Клаус Йоханис на срещата, на която присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Нашето сътрудничество в областта на енергетиката отговаря на стратегическите ни интереси. То ще повиши енергийната ни устойчивост и ще осигури диверсификация на доставките и транспортните маршрути“, добави Йоханис.

Фон дер Лайен заяви на срещата, че стратегията на ЕС да обърне гръб на руските изкопаеми горива и да се диверсифицира към така наречените от нея “надеждни енергийни партньори” дава резултат.

Тя посочи, че ЕС е готов да предостави финансова подкрепа за проекта в очакване на резултатите от предпроектното проучване.

Вижте и

„За да интегрираме нарастващия дял на възобновяемите енергийни източници, се нуждаем от наистина по-силни електроенергийни междусистемни връзки. Ето защо черноморският енергиен кабел между Румъния, Грузия и Азербайджан е толкова важен“, каза фон дер Лайен.

„Той ще спомогне за засилване на сигурността на доставките ни, като доставя електроенергия от възобновяеми източници в ЕС през Румъния и Унгария“, добави председателката на ЕК.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре