Сега четете
Катар заплаши да спре доставки на газ заради корупционния скандал в ЕС

Катар заплаши да спре доставки на газ заради корупционния скандал в ЕС

Катар осъди разследването за корупция от Белгия и спирането на достъпа му до Европейския парламент, заявявайки, че това може да повлияе „отрицателно“ на отношенията и доставките на природен газ. В изявление на катарски дипломат, белгийските власти бяха критикувани, че са използвали „неточна“ информация.

Гръцката евродепутатка Ева Кайли, която бе и зам-председател на Европарламента до скандала, е сред шестимата арестувани след акции на белгийската полиция, при които бяха открити най-малко 1,5 млн. евро в брой. Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив и Европейският парламент и миналата седмица бе спрян достъпа на Катар до институцията.

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, каза дипломатът. „Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна тази седмица“, казва се в изявлението на дипломата.

Вижте и

Белгийските прокурори заявиха, че са разследвали корупцията в Европейския парламент повече от година, преди да извършат обиските и арестите през последните 10 дни. „Дълбоко разочароващо е, че белгийското правителство не направи никакви усилия да се ангажира с нашето правителство за установяване на фактите, веднага щом разбра за обвиненията“, добави дипломатът. Изявлението подчертава „близките“ отношения с Белгия. „Нашите нации си сътрудничиха по време на пандемията Covid-19 и Катар е важен доставчик на втечнен природен газ за Белгия“, се подчертава в него.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре