Сега четете
Туитър блокира профилите на няколко журналисти

Туитър блокира профилите на няколко журналисти

Туитър блокира профилите на няколко известни журналисти, писали наскоро за собственика на социалната мрежа Илон Мъск. Милиардерът коментира случая с думите, че правилата за забрана на публикуването на лична информация важат за всички, включително и за журналистите, предаде Ройтерс.

„Правилата за доксинг се отнасят за „журналистите“ така, както за всеки друг“, посочи Мъск в публикация в Туитър. „Доксинг“ е понятие, означаващо публично разкриване на сведения за дадено лице без неговото разрешение.

В сряда Туитър блокира @elonjet, профил, който следеше в реално време пътуванията на личния самолет на Мъск чрез използването на публично достъпни данни. Милиардерът заплаши собственика на профила със съд и дори заяви, че огласяването на тези данни е застрашило сина му.

„Няма никакъв проблем да ме критикуват постоянно, но има проблем да разгласяват местонахождението ми в реално време и да излагат семейството ми на опасност“, добави Мъск.

Засега няма официален коментар от Туитър.

Тези блокирания стават факт след нееднократни обещания от страна на Мъск, че след като през октомври купи Туитър за 44 милиарда долара, ще спазва свободата на словото. Той възстанови профила на бившия президент Доналд Тръмп, който беше блокиран от Туитър заради действията му около щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

„Надявам се и най-върлите ми критици да останат в Туитър, защото в това се състои свободата на словото“, написа Мъск през април.

Сред замразените вчера профили са тези на социалната мрежа „Мастодонт“ (Mastodon) и на журналистите от Райън Мак от „Ню Йорк таймс“, Дрю Харуел от „Вашингтон пост“, Дони О’Съливан от Си Ен Ен и Мат Байндър от новинарския сайт „Машабъл“ (Mashable). Замразена е и регистрацията в социалната мрежа на независимия журналист Арън Рупар.

Вижте и

„Тазвечершното блокиране на Туитър профилите на редица известни журналисти, включително и на този на Райън Мак от „Ню Йорк таймс“ е спорно и неуместно. Нито Райън, нито „Ню Йорк таймс“ е получил обяснение за причините. Надяваме се профилите на всички журналисти да бъдат възстановени и Туитър да даде задоволително обяснение за действията си“, заяви говорител на „Ню Йорк таймс“.

Си Ен Ен определи блокиранията на профилите като „импулсивни и неоправдани“ действия, но добави, че те не са изненада. Телевизионната мрежа посочи, че е поискала обяснение от Туитър и допълни, че по-нататъшните ѝ отношения със социалната мрежа ще зависят от отговора, който ще получи.

Другите журналисти засега не са коментирали.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре